Uporaba kondomov pri prvem spolnem odnosu narašča. Foto: EPA
Uporaba kondomov pri prvem spolnem odnosu narašča. Foto: EPA
Izsledki raziskave nakazujejo, da so moški tisti, ki bolj vplivajo na odločitve ob uporabi kondoma. Foto: EPA

Dosledna in pravilna uporaba kondomov pomembno omeji tveganje nenačrtovane zanositve in spolno prenosljivih bolezni, vključno z okužbo s HIV-om.

Zelo pomembno je, da mladi uporabijo kondom že pri prvem spolnem odnosu, saj so tako zaščiteni pred nenačrtovano zanositvijo in spolno prenosljivimi boleznimi, poleg tega pa tudi kasneje verjetneje uporabljajo kondom.

V spletni klepetalnici ste o tej temi lahko klepetali z Ireno Klavs z inštituta za varovanje zdravja.
Raziskavo je izvedel Inštitut za varovanje zdravja RS-a, vzorec pa je zajemal 849 moških in 903 ženske, stare od 18 do 49 let. V raziskavi je 24 odstotkov moških in 21 odstotkov žensk poročalo, da so ob prvem spolnem odnosu uporabili kondom. Uporaba kondoma je izrazito narasla med mladimi in tistimi, ki so imeli prvi spolni odnos nedavno.

Povečanje uporabe kondoma
Tako je kondom uporabilo le 2 odstotka moških in 6 odstotkov žensk, ki so imeli prvi spolni odnos v prvi polovici sedemdesetih, in že 72 odstotkov moških in 64 odstotkov žensk, ki so imeli prvi spolni odnos v drugi polovici devetdesetih. Skupno je 24 odstotkov moških in 21 odstotkov žensk ob prvem spolnem odnosu uporabilo kondom.

Vpliv moških na (ne)uporabo kondoma
Pri moških so opredelili tudi nekaj dodatnih dejavnikov tveganja za neuporabo kondoma ob prvem spolnem odnosu. Moški, ki so bili ob prvem spolnem odnosu pijani ali pa so jih odnesli občutki in zato niso imeli dobre kontrole, so trikrat manj verjetno uporabili kondom kot njihovi vrstniki. Izsledki raziskave nakazujejo, da so moški tisti, ki bolj vplivajo na odločitve ob uporabi kondoma.

O spolnosti vedeli premalo
Raziskava pa je dala tudi nekaj skrb vzbujajočih izsledkov. Kar 76 odstotkov moških in 72 odstotkov žensk je namreč poročalo, da ob prvem spolnem odnosu o spolnosti niso vedeli dovolj. Med temi je skoraj polovica žensk navajala, da so vedele premalo o zaščiti pred neželeno nosečnostjo, in skoraj polovica moških, da so vedeli premalo o spolno prenosljivih okužbah.


Podatki ankete na spletnem portalu o uporabi kontracepcijskih sredstev: