Osnutek zakona o medijih je, po mnenju Združenja novinarjev in publicistov, sramoten. Foto: BoBo
Osnutek zakona o medijih je, po mnenju Združenja novinarjev in publicistov, sramoten. Foto: BoBo

Odbor Združenja novinarjev in publicistov (ZNP) RTV Slovenija je podal svoje stališče do pobude za ustanovitev medijske oziroma novinarske zbornice. Kot je zapisal predsednik Vinko Vasle, v odboru menijo, da je pobuda o ustanovitvi te zbornice v nasprotju s pravico vsakega posameznika, da se svobodno in prostovoljno vključuje v različne oblike združevanja oziroma povezovanja, tudi profesionalnega.

ZNP: Obvezno članstvo ekskluzivistična prisila
Prepričani so, da bi obvezno članstvo v nekakšni medijski/novinarski zbornici tudi z vidika zdajšnjih različnih oblik novinarskega povezovanja, kot sta Društvo novinarjev Slovenije in ZNP, predstavljalo ekskluzivistično prisilo, "kar je povsem nesprejemljivo".

"Prav tako odločno nasprotujemo izraženemu namenu ministrstva za kulturo, da bi bilo pripravljeno del javnih pooblastil prenesti na takšno zbornico in jo tudi financirati, ne da bi pred tem sploh samo opredelilo, ali vsaj vedelo, s čim naj bi se takšna zbornica sploh ukvarjala, kakšna dejanska pooblastila bi imela (si želi imeti), kaj to pomeni za status novinarskega poklica, kaj je z licencami itn. Prav to vnaprejšnje pristajanje ministrstva za kulturo na takšno zbornico nas utrjuje v prepričanju, da gre v resnici za politično odločitev, ki ima lahko, ko gre za svobodo izražanja, govora in tiska, daljnosežne posledice, če se izrazimo zelo milo," pojasnjujejo v odboru ZNP RTV.

"Osnutek zakona o medijih usmerjen nedemokratično"
Dodajajo, da jih o tem prepričuje, po njihovih besedah, že dozdajšnja izjemno sporna, nedemokratična, "vrednostna" usmeritev osnutka zakona o medijih, ki je sprta s pravno državo, s svobodo medijev, s pravico do različnosti (tudi ideološke, politične), in ki nič kaj sramežljivo v javni prostor uvaja verbalni delikt zloglasnega 133. člena, zakamufliranega pod pojmom "sovražnega govora".

"Zaradi vsega tega tudi v kakršno koli dobronamernost ideje o medijski/novinarski zbornici ne verjamemo. Prepričani smo namreč, da si Sindikat novinarjev Slovenije, ki ga vodi Iztok Jurančič kot 'idejni oče' te pobude prizadeva okupirati javna medijska ali/in novinarska pooblastila (tudi določena finančna sredstva), kar je popolnoma nesprejemljivo. Skrajno vprašljivo je tudi, da pobudniki te zbornice njeno ustanovitev pričakujejo (zahtevajo) od države, čeprav je popolnoma jasno, da bi morala skupna profesionalna prizadevanja v novinarstvu (ne glede na razlike med kolegi) v resnici narediti vse, da bi novinarstvo postalo vse bolj ločeno od države in vse manj odvisno od politike, kar je tudi njegovo izvirno etično poslanstvo," opozarjajo.

ZNP RTV SLO pričakuje umik pobude za ustanovitev zbornice
V odboru ZNP RTV SLO zaradi vsega tega pričakujejo, da bo pobuda o ustanovitvi novinarske zbornice umaknjena iz razprave o novem zakonu o medijih. "Namesto tega bi od DNS-ja in Sindikata novinarjev Slovenije pričakovali več demokratičnih in izvorno etičnih ter profesionalnih rešitev v omenjenem zakonu, katerega osnutek je sramoten za državo, ki sebe imenuje demokratična, svobodna in pravna," so še zapisali.