Ustavno sodišče je zavrnilo pobudo ustavnosti, ki jo je podal sindikat Fides. Foto: BoBo
Ustavno sodišče je zavrnilo pobudo ustavnosti, ki jo je podal sindikat Fides. Foto: BoBo

Državni zbor je v začetku septembra 2010 sprejel novelo zakona o sistemu plač v javnem sektorju, s katero je med drugim znižal plačilo za delo v dežurstvu. To je najbolj prizadelo zdravnike, saj je bilo zaradi kadrovske stiske veliko nadur med zdravniki običaj.

Številni zdravniki so se zato odločili za umik soglasij za delo prek polnega delovnega časa. Spremembe plačila nadurnega dela pa so bile povod za t. i. belo stavko zdravnikov, ki je trajala deset dni, vse dokler Fides ni dosegel soglasja z ministrstvom za zdravje. V tem času pa so že odpadale operacije in načrtovan program bolnišnic.

Fides je nato zakonske določbe, ki opredeljujejo nadurno delo, izpodbijal na ustavnem sodišču. To je zahtevo zavrglo, ker lahko začne postopek za oceno ustavnosti, le če so ogrožene pravice delavcev.

V sindikatu sicer utemeljujejo svoj pravni interes za ustavno sodno presojo, ne utemeljijo pa ogroženosti pravic delavcev, so sporočili z ustavnega sodišča. Za takšen sklep je glasovalo osem sodnikov, proti pa je bila ena sodnica.