Odlok bodo poslanci obravnavali v četrtek na izredni seji parlamenta. Foto: BoBo
Odlok bodo poslanci obravnavali v četrtek na izredni seji parlamenta. Foto: BoBo

Potem ko je ustrezen odlok potrdil tudi odbor DZ-ja za infrastrukturo, okolje in prostor, ga bodo poslanke in poslanci potrjevali v četrtek.

DZ je 10. oktobra s skoraj dvotretjinsko večino sprejel odlok o referendumu o zagotavljanju stabilne oskrbe z nizkoogljično električno energijo, ki bi ga izvedli 24. novembra. Na glasovanju bi se vprašanje glasilo: "Ali podpirate izvedbo projekta JEK 2, ki bo skupaj z ostalimi nizkoogljičnimi viri zagotovil stabilno oskrbo z električno energijo?"

Opravila za izvedbo referenduma so se že začela, nekaj stroškov je nastalo, v petek bi se morala začeti tudi referendumska kampanja. V četrtek pa je oddaja Tarča objavila skrivne posnetke dogovarjanja poslancev glede referendumskega vprašanja in resolucije o jedrski energiji. V ponedeljek so nato poslanske skupine, ki so se pod predlog za razpis referenduma podpisale, podporo izvedbi referenduma v tem trenutku umaknile.

Ker je edina pravna pot za preklic referenduma sprejem odloka o prenehanju veljavnosti veljavnega odloka, so poslanske skupine, ki so prvotno predlagale referendum (torej SDS, Gibanje Svoboda, SD in NSi) v torek vložile tudi predlog razveljavitvenega odloka.

Kolegij predsednice soglašal z obravnavo odloka na izredni seji v četrtek

Danes je o tem najprej razpravljal kolegij predsednice DZ-ja. Kot je dejala Bojana Muršič (SD), odgovorov na vsa vprašanja v zvezi z JEK-om 2 še nimamo. Javnost je utemeljeno pričakovala zadostne informacije za sprejem informirane odločitve, poleg tega so se pojavili še pomisleki glede sugestivnosti referendumskega vprašanja, izvedba referenduma pa je tudi izgubila politično enotnost, je dejala.

Da se referendum v tem trenutku ne izvede, so soglašali tudi predstavniki preostalih parlamentarnih strank, navzoči na seji. Nataša Sukič iz poslanske skupine Levica, ki pri tokratnem predlogu za razpis referenduma ni sodelovala, je ob tem dejala, da bo posvetovalni referendum vsekakor nujno treba izvesti, ko bodo na voljo vse informacije.

Sledila je še obravnava akta na matičnem odboru za infrastrukturo, okolje in prostor, ki je predlog odloka, s katerim bi DZ preklical posvetovalni referendum o JEK-u 2, podprl brez glasu proti. Odločitev o preklicu referenduma je pozdravil tudi poslanec Svobode Miroslav Gregorič, ki je kot edini iz poslanske skupine svoj podpis pod predlog za razpis referenduma umaknil. "Menim, da bi ta parlament lahko nehal sprejemati resolucije, kajti resolucije niso zavezujoče, če niso zavezujoče, pa jih ne potrebujemo," je dodal.

V koaliciji še za to jesen napovedujejo pripravo predloga posebnega zakona za učinkovitejšo izvedbo projekta JEK 2. Foto: BoBo
V koaliciji še za to jesen napovedujejo pripravo predloga posebnega zakona za učinkovitejšo izvedbo projekta JEK 2. Foto: BoBo

Projekt se nadaljuje

A to ne pomeni, da se postopki glede projekta JEK 2 končujejo. V koaliciji še za to jesen napovedujejo pripravo predloga posebnega zakona za učinkovitejšo izvedbo te daleč največje načrtovane investicije v zgodovini samostojne države. Trenutno dogajanje tudi ne pomeni, da posvetovalni ali zakonodajni referendum na temo JEK-a 2 ne bo izveden v prihodnje, najpozneje, ko bodo predvidoma v letu 2028 znane vse podrobnosti za končno investicijsko odločitev.

Golob: Referendum je izsilil SDS

Premier Robert Golob je ob robu obiska v Združenih državah Amerike glede referenduma za TV Slovenija dejal, da ga je na neki način izsilila stranka SDS. "Ta referendum je bil na neki način izsiljen z enostransko pobudo SDS-a. Ta isti SDS je zdaj enostransko umaknil svojo pobudo in nam res ni do tega, da bi se na tem projektu lomila politična kopja, ker je enostavno prevelik, preveč pomemben in prezahteven, da bi se na njem šli politike," je dejal Golob. Odločitev poslanskih skupin za umik referendumske pobude je označil za pravilno.

Končna odločitev o projektu po njegovih besedah ne bo sprejeta pred letom 2027 ali 2028, kar da so govorili že ves čas. Takrat bi bil po njegovem mnenju tudi odločilni referendum.

Levičar obžaluje, da referenduma ne bo