Luč miru bo v prihodnjih dneh potovala po Sloveniji. Foto: MMC RTV SLO
Luč miru bo v prihodnjih dneh potovala po Sloveniji. Foto: MMC RTV SLO

Luč miru k nam prihaja že devetnajsto leto zapored, podelili pa so jo pri mašah v stolnih cerkvah sv. Nikolaja v Ljubljani in Murski Soboti ter v župnijski cerkvi Gospodovega oznanjenja v Novi Gorici na Kostanjevici.

Prihodnje dni pa bodo Luč miru prinašali v civilne ustanove in župnije, od tam pa v domove. Letošnje geslo akcije je Kaj ti bo plamen, če srca ni zraven, sporočajo iz Slovenske škofovske konference.

Sporočilo miru, povezanosti, sodelovanja
Tradicionalna decembrska akcija, pri kateri sodelujejo Združenje slovenskih katoliških skavtinj in skavtov, Zveza tabornikov Slovenije, Zveza bratovščin odraslih skavtinj in skavtov in Slovenska zamejska skavtska organizacija, prinaša sporočilo miru, medsebojne povezanosti, sprejemanja in sodelovanja med ljudmi.

Akcija dobi vsako leto nov pomen s konkretno pomočjo izbrani nevladni organizaciji oziroma skupnosti ljudi. Letos bodo izkupiček akcije namenili projektom centra Ecce homo, katerega srce so pomoči potrebni ljudje z izkušnjo zapora, so organizatorji zapisali na spletnih straneh Slovenskega skavtskega spletnega servisa Skavtnet.

Projekt Luč miru iz Betlehema se je začel leta 1986 v Avstriji. V oddaji avstrijske televizije ORF Luč v temi, namenjeni invalidnim otrokom, so organizatorji v zahvalo sodelujočim namesto drobnih daril podelili plamen iz votline Jezusovega rojstva v Betlehemu. Nato se je akcija v desetih letih razširila po celotni zahodni in srednji ter delu vzhodne Evrope.