V šolskem letu 2009/10 je Zoisovo štipendijo prejemalo 2.025 dijakov prvih letnikov. Foto: BoBo
V šolskem letu 2009/10 je Zoisovo štipendijo prejemalo 2.025 dijakov prvih letnikov. Foto: BoBo

Če štipendist, ki je že v preteklem šolskem oz. študijskem letu (2009/2010) prejemal državno štipendijo, ne bo predložil vloge za nadaljnje prejemanje do roka, mu bo štipendijsko razmerje za tekoče leto mirovalo, piše na spletni strani Ministrstva za delo, družino in socialne zadeve. Za dijake se je rok iztekel že 8. septembra, za kandidate, ki prvič uveljavljajo državno štipendijo, pa rok za oddajo vloge ni omejen.

Vlogo je mogoče oddati osebno ali po pošti
Vlogo je mogoče oddati osebno na centru za socialno delo, ki je krajevno pristojen glede na kandidatovo stalno prebivališče, ali priporočeno po pošti.

V sredo se izteka tudi rok za oddajo vlog za Zoisove štipendije
Prav tako pa se bo v sredo, 6 . oktobra, iztekel rok, do katerega lahko študenti uveljavljajo pravico do Zoisove štipendije za študijsko leto 2010/2011. Do tega roka morajo vlogo pri Javnemu skladu RS za razvoj kadrov in štipendije vložiti tako študenti, ki prvič uveljavljajo Zoisovo štipendijo, kot študenti, ki uveljavljajo nadaljnje prejemanje te štipendije.

Štipendisti, ki so v šolskem oz. študijskem letu 2009/2010 že prejemali Zoisovo štipendijo oz. jim je ta mirovala, morajo poleg splošnih pogojev za nadaljnje prejemanje izpolnjevati le enega izmed zakonsko določenih minimalnih pogojev.

Ti so za dijake, ki prehajajo na višji oz. visokošolski študij, povprečna ocena vsaj 4,10 ali izjemni uspeh na maturi. Pogoji za študente so povprečna ocena vsaj 8,50 ali uvrstitev med najboljših pet odstotkov študentov v svoji generaciji. Tako dijaki kot študenti lahko nadaljnje prejemanje Zoisove štipendije uveljavljajo tudi na podlagi izkazanega izjemnega dosežka.

Za tiste, ki kandidirajo prvič, pogoji enaki
Za študente, ki bodo prvič uveljavljali Zoisovo štipendijo, so pogoji za uvrstitev v postopek izbire enaki, vendar se med kandidati za štipendiranje izberejo tisti, ki dosežejo več točk, so še pojasnili na skladu. Za prvo pridobitev štipendije lahko kandidati uveljavljajo štipendijo po izpolnjevanju enega ali več pogojev. Pri odločanju se upošteva tisti, ki je za stranko najugodnejši.