Krajani se bojijo, da bi novo neurje lahko izničilo vse, kar je bilo do zdaj narejenega. Foto: Dominik Klemenčič
Krajani se bojijo, da bi novo neurje lahko izničilo vse, kar je bilo do zdaj narejenega. Foto: Dominik Klemenčič

Župan Mihael Prevc namreč v kratkem pričakuje drugo potrdilo o neoporečnosti vode in tudi uradno potrditev njene pitnosti, čeprav Zavod za zdravstveno varstvo Kranj že v četrtek v njej ni našel bakterij.

V Selški dolini sicer drugo hudo težavo predstavljajo naplavine, ki jih je prinesla septembrska ujma. Gre za skoraj 18.000 kubičnih metrov zemlje, za katero še vedno iščejo lokacijo. Krajani pa od občine zahtevajo tudi takojšnjo sanacijo plazov, ki jo je mogoče doseči s čiščenjem plazov, sečnjo smrek in z zamreženjem območja. Prav tako odbor krajanov opozarja na nujnost poglobitve struge Sore in sanacije njenega obrežja. Novo neurje bi namreč lahko uničilo vsa njihova prizadevanja za obnovo.

Infomacijska pisarna za odpravo posledic neurja, ki jo je ministrstvo za okolje v Železnikih odprlo 8. oktobra, je sicer v prvih štrirnajstih dneh prejela 81 klicev in 23 obiskov. Večina vprašanj se je nanašala na dajanje in prejemanje humanitarne pomoči, ljudje pa so potrebovali tudi strokovno tehnično svetovanje za sanacijo škode.