Prebivalcem Železnikov so 270 tisoč evrov pomoči že razdelili. Foto: RTV SLO
Prebivalcem Železnikov so 270 tisoč evrov pomoči že razdelili. Foto: RTV SLO
Železniki: Pomoč je zaželena

Karitas je sicer za pomoč temu območju zbral 1.526.000 evrov, Rdeči križ pa je prebivalcem Železnikov namenil 118.000 evrov. V občini je skupno poškodovanih 312 bivališč, od tega 70 v celoti. Na posebnem računu občine se je doslej zbralo 1.571.000 evrov. Župan Mihael Prevc je ob tej priložnosti opozoril na pomen slovenske solidarnosti, ki ni le materialen, ampak tudi moralen.

Škodo so popisovali tudi v tolminski občini, kjer jo ocenjujejo na 2,7 milijona evrov. Komisije so na seznam uvrstile 51 poškodovanih objektov.

V Vojniku bodo gradili nasipe
Na štajerskem koncu je bila škoda največja v občini Vojnik, saj znaša od pet do šest milijonov evrov. Poplavljenih je bilo 90 stanovnajskih hiš. Pri sanaciji plazov bo država prispevala 153.000 evrov. Po besedah župana Benedikta Podergajsa nameravajo v bodoče sicer preventivno zgraditi več suhih razlivnih območij, škarp in nasipov.

Direktor celjske poslovne enote Adriatica Slovenice Marjan Krajnc je opozoril, da se poplave na Celjskem ponavljajo pogosteje kot na deset let, zaradi česar bi bilo dobro, da občani premislijo o ustreznem zavarovanju svojega premoženja. Na celotnem celjskem območju sicer škodo ocenjujejo na 1,2 milijona evrov.

Železniki: Pomoč je zaželena