Upokojencem se bo pokojnina zvišala za 3,2 oziroma 3,8 odstotka, odvisno od njihove pokojninske osnove. Foto: EPA
Upokojencem se bo pokojnina zvišala za 3,2 oziroma 3,8 odstotka, odvisno od njihove pokojninske osnove. Foto: EPA
Pokojnine bodo višje

Februarska uskladitev pokojnin in drugih prejemkov se opira na podatek o porastu bruto plač v lanskem letu, ki je znašal 5,9 odstotka. V skladu s povečanjem bruto plač v obdobju od januarja od septembra 2007 so se novembra lani pokojnine povišale za dva odstotka.

Sprememba višine pokojnin se kaže v spremembi najnižje in najvišje pokojninske osnove. Najnižja pokojninska osnova se poveča za 3,8 odstotka in znaša 494,65 evra, najvišja pa je štirikratnik najnižje in znaša 1978,60 evra.

Pomočnik generalnega direktorja Zpiza Jože Kuhelj je povedal, da se tako kot pokojnine usklajujejo tudi starostne pokojnine kmetov, ki so višje za 3,8 odstotka, kar znaša 420,46 evra. Nova najnižja pokojninska osnova vpliva tudi na znesek državne pokojnine, ki je od 1. januarja 2008 164,72 evra.

Kuhelj je spregovoril tudi o pravici do varstvenega dodatka, ki je zdaj opredeljena v posebnem zakonu. Po novem je ta pravica pogojena z doseganjem nižje pokojnine od mejnega zneska, ki znaša 403,63 evra. Njegova višina se bo po novem spreminjala ob vsakokratni spremembi višine najnižje pokojninske osnove in na podlagi rasti plač.

Pokojnine bodo višje