Pahor opozarja, da smo se znašli v situaciji, kjer je vse preveč sprenevedanja in moraliziranja. Foto: MMC RTV SLO
Pahor opozarja, da smo se znašli v situaciji, kjer je vse preveč sprenevedanja in moraliziranja. Foto: MMC RTV SLO

Nekaj ste kričali name, sem videl. Ste poslikani in boste aretirani čez dva dni.

"Grožnje" premierja Pahorja med sprehodom po študentski tržnici
Parlament
Besede, da "mora biti (v parlamentu, op. a.) vsaj eden trezen" so vznemirile Pavla Gantarja. Foto: DZ
Pahor: opravičilo Gantarju
Pahor zavrnil kozarček rujnega

Predsednik vlade je v sredo, kot je znano, obiskal študentsko zabavo na prostem, Škisovo tržnico, kjer se je, potem ko je nagovoril študente, za nekaj minut pomešal med množico, obiskal nekaj stojnic in se zapletel v sicer neformalen in sproščen pogovor, ki pa so ga ujele televizijske kamere. "Nekaj ste kričali name, sem videl. Ste poslikani in boste aretirani čez dva dni," so bile ene od njegovih besed (ki jim lahko prisluhnete tudi v pripetem videoposnetku).

Ko mu je eden od študentov ponudil "enega na eks", mu je on odgovoril: "Ne, ne, moram biti trezen, ker grem v parlament. Tam mora biti vsaj eden trezen." In ravno te besede so predsednika državnega zbora Pavleta Gantarja zmotile.

Gantar Pahorja opozoril tudi pisno
Kot pravijo v Gantarjevem kabinetu, so se predsedniku DZ-ja zdele neprimerne, na kar je premierja tudi opozoril, najprej ustno, nato pa mu je danes zjutraj poslal še pismo in ga tudi na ta način opomnil na neprimernost izrečenega. Gantar sicer od predsednika vlade ne zahteva opravičila za izrečene besede, mu pa prepušča odločitev, kako se bo odzval - torej, ali se bo opravičil, svoje besede pojasnil ipd.

Celotno pismo Pavla Gantarja si lahko ogledate tukaj, Pahorjev odgovor Gantarju pa tukaj.

"Nekdo v tej državi pač mora biti trezen" le poskus duhovitosti
Premier Pahor je pojasnil, da mu že leta kamor koli pride ponujajo alkohol, zato si je izmislil izgovore, kako na vljuden način zavrniti ponujeno pijačo: "Med vsemi mogočimi izgovori, ki sem jih našel, da ne bi prizadel vljudnosti gostiteljev, sem že pred mnogimi leti začel odklanjati ponujeno pijačo s poskusom duhovitosti, da »mora biti pač v tej državi nekdo trezen«. Ne takrat, ne kasneje, v različnih okoliščinah, se nobenemu ta izjava ni zdela pretirana ali žaljiva. Tokrat sem jo uporabil v povezavi z državnim zborom, za kar mi je resnično žal."

Pahor je sicer ob tem še zapisal, da se mu zdi, "da se nahajamo v neki situaciji, v kateri je vse preveč moraliziranja in sprenevedanja, namesto da bi bilo nekoliko več odprtosti in odkritosti. Ljudje smo prehitro in nekritično pripravljeni verjeti, da nam nekdo želi prej slabo kot dobro in da tudi dejansko je vse prej slabo in da je le malo kaj, če sploh kaj dobrega."

"Preveč je strahu, premalo je poguma, preveč je občutljivosti za vsako besedo, premalo je odpustljivosti za kakšno odvečno besedo," je še prepričan predsednik vlade.

Videoposnetek Pahorjevega pogovora s študenti, si lahko ogledate na desni.

Na pomen ugleda opozarjal že decembra
Gantar sicer že nekaj časa opozarja, da ugled institucije državnega zbora oz. je na skrb vzbujajoče nizki ravni. Decembra, ob pregledu dela parlamenta v preteklem letu, je Gantar tako dejal, da z mešanimi občutki spremljajo te raziskave. "Če ima parlament prenizek ugled, to pomeni, da tudi demokracija ni posebej visoko cenjena," je takrat dejal predsednik DZ-ja in dodal, da je parlament tista simbolna točka v državi, skozi katero se kaže privrženost demokraciji.

Nekaj ste kričali name, sem videl. Ste poslikani in boste aretirani čez dva dni.

"Grožnje" premierja Pahorja med sprehodom po študentski tržnici
Pahor: opravičilo Gantarju
Pahor zavrnil kozarček rujnega