Virant meni, da se LDS in Zares neznansko bojita predčasnih volitev. Foto: MMC RTV SLO
Virant meni, da se LDS in Zares neznansko bojita predčasnih volitev. Foto: MMC RTV SLO
Miro Kline trdi, da bo vlada poskušala ostati na položaju čim več časa, ne glede na to, kaj se bo potem zgodilo z njo. Foto: EPA

Koalicijski stranki Zares in LDS sta se na srednih sestankih svetov strank jasno zavzeli za temeljito rekonstrukcijo vlade. Zares je celo skenil, da v nasprotnem primeru zapušča vlado.

Na MMC-ju smo poklicali predsednika Zbora za republiko Grega Viranta in profesorja na Fakulteti za družbene vede Mira Klineta in ju povprašali, kaj menita o pogojih, ki sta jih stranki postavili SD-ju.

Virant: LDS in Zares prelagata krivdo na Pahorja
"Mislim, da so ideje o rekonstrukciji vlade brez volitev nekakšno nadaljevanje brodenja po istem močvirju. Vladna koalicija nimam več podpore med ljudmi in edina čista rešitev bi bile volitve, oblikovanje parlamenta na novo in potem postavitev vlade glede na razmerje sil v parlamentu," je povedal Virant.

To, kar počneta LDS in Zares, razume kot prelaganje krivde na premierja Boruta Pahorja, kar pa po njegovem ne ustreza dejanskemu stanju, saj naj bi bile problem vse tri stranke vladajoče koalicije. Kot pravi, ne smemo pozabiti, da sta LDS in Zares s svojimi aferami, "ki so se začele z Ultro in Stavbo NPU-ja", zelo pomembno prispevala k zmanjšanju verodostojnosti vlade.

Meni, da si Zares in LDS prizadevata za čim daljši obstoj koalicije, saj se neznansko bojita predčasnih volitev, "ker bi pomenile zanje trenutek resnice". Prepričan je, da bi tako LDS-u kot Zaresu ljudstvo na prečasnih volitvah izstavilo račun za vse njihove "napake, nesposobnost pri upravljanju države, afere, plenjenje in vse, kar so počeli v zadnjih letih".

Kline: Svet postavljen na glavo
"Svet postavljen na glavo. Namesto da bi SD njim postavljal pogoje, jih postavljajo tisti, ki bi morali biti tiho," je bil prvi odziv Mira Klineta. Na vprašanje, ali se morebiti želita na ta način obe stranki izogniti predčasnim volitvam, je dejal, da sta ta trenutek LDS in Zares šibka in da je vprašanje, kakšen bi bil njun rezultat, če bi bile volitve prehitro. Meni, da želita verjetno potegniti še nekaj ključnih potez in tako mogoče pridobiti kakšno dodatno prednost, da bi sploh lahko prišli v parlament na naslednjih volitvah.

Poudaril je, da ne gre zgolj za prenašanje krivde na Pahorja, temveč tudi na celotno stranko SD. "Ne glede na to, kam je to usmerjeno, je to slaba poteza, ker namesto da bi kazali pogum in iskali prave rešitve, poskušajo podaljševati agonijo. Očitno imajo idejo, da bo vlada funkcionirala vsaj še nekaj časa, ne glede na to, kaj se bo zgodilo potem z njo. Poskušali bodo podaljšati za več kot teh 20 dni," je dejal.