Predsednik Zbora za republiko Gregor Virant. Foto: MMC RTV SLO
Predsednik Zbora za republiko Gregor Virant. Foto: MMC RTV SLO

Predsednik republike je sicer zelo inteligenten, diplomatski in reprezentativno zagotovo zastopa Slovenijo, ampak tega, da je nepristranski in združevalen, pa žal ne morem reči. Prevečkrat se je pokazalo, da takrat, ko je kritično, potegne vedno s tistimi, ki so ga podprli takrat, ko je šel na volitve. Tega ne moremo spregledati.

Gregor Virant o predsedniku republike Danilu Türku
Volitve
Virant meni, da pobuda sama ne bo sprožila predčasnih volitev, saj ima ključ do njih predsednik vlade. Foto: MMC RTV SLO

V okviru cikla predavanj Slovenija in EU, je Mednarodni inštitut za bližnjevzhodne in balkanske študije organiziral predavanje predsednika Zbora za republiko Gregorja Viranta z naslovom Kako gre lahko Sloveniji na bolje?.

"Veliko je tistega, na kar smo lahko ponosni"
Virant je povedal, da na poti, ki jo je v 20 letih prehodila Slovenija, prevladujejo predvsem pozitivne strani in da je uspeh Slovenije impozanten, saj smo po njegovem mnenju naredili velike korake in prišli iz enopartijskega sistema v demokracijo in dosegli relativno uspešen gospodarski napredek.

Kot pravi, smo opravili tudi dve veliki lastninski operaciji, in sicer denacionalizacijo in privatizacijo družbene lastnine, s čimer so se v veliki meri popravile krivice, storjene po 2. svetovni vojni.

"Veliko tistega je, na kar smo lahko ponosni," je izpostavil, vendar je v isti sapi dodal, da je bilo storjeno tudi veliko napak. Prepričan je, da slovensko ljudstvo občuti predvsem nepravično razdelitev kapitala, saj je, kot pravi, privatizacija pomenila tudi kopičenje kapitala oz. tajkunizacijo, predvsem zaradi zlorabe "insiderskih" informacij ter zvez v politiki in bančništvu.

"Upravljanje je zelo slabo, kar kažejo vsi podatki"
Opozoril je tudi na problematiko visokih deležev državnega lastništva v gospodarstvu in na špekulacije z zemljišči, ki so prav tako vir neupravičenega bogatenja. "Najlažje je kupiti zemljišče v statusu kmetijskega zemljišča, poskrbeti, da se mu spremeni status in cena se dvigne za od 20- do 30-krat," je pojasnil.

Glede stanja v državi je povedal, da imamo opravka s katastrofalno slabim upravljanjem države. "Prejšnje vlade so bile vsaj solidne, danes pa smo prišli v situacijo, ko je upravljanje zelo slabo, kar kažejo vsi podatki," je dejal Virant. Ob tem je izpostavil, da je Slovenija najhitreje rastoči dolžnik v EU-ju.

Slovenijo po njegovih besedah močno zaznamuje nizek nivo politične kulture in pomanjkanje dialoga in sodelovanja, kar je opazno še posebej v mandatu zdajšnje vlade, čeprav je po njegovih besedah Borut Pahor prišel na oblast ravno z obljubami o sodelovanju in dialogu.

"Edina logična pot iz agonije so volitve"
Trenutno politično situacijo je označil kot agonijo, ki je po njegovem mnenju rezultat tega, da imamo vlado z rekordno nizkim zaupanjem državljanov in da v bistvu sploh ne vemo, kakšna je, "ali je manjšinska ali je sploh še vlada". Trdi, da so zato edina logična pot zato predčasne volitve. Na teh bomo, kot pravi, izbirali med "ponudbo, ki nam bo ponujena". Nova ponudba bi bila sicer po njegovem prepričanju dobrodošla, vendar moramo biti previdni, da bodo to res novi obrazi in ne le stari, v novi "preobleki", kot se je to že enkrat zgodilo.

Prepričan je, da bi morala nova vlada postaviti tudi nove standarde na način, da bi si postavila konkretne cilje, h katerim bi se zavezala. "Reči, na primer, da je reforma zdravstvenega sistema cilj, ni nič. Cilj je lahko zmanjšanje čakalnih vrst oz. nekaj, kar lahko državljani čutijo," je poudaril.

"Koalicijski partnerji rinejo Pahorju nož v hrbet"
V koalicijskem trojčku je bil po njegovem prepričanju Pahor najmanjši generator težav, saj naj bi težave delali drugi, on pa bi jih moral razčistiti, česar pa ni storil, zdaj pa se mu je zgodilo, da mu koalicijski partnerji rinejo nož v hrbet.

"Ljudje nimajo problema s tem ali onim ministrom. Problem imajo s koalicijskim trojčkom," pa je komentiral pozive znotraj koalicije k rekonstrukciji vlade, ki se mu zdi nesmiselna.

Virant ne izključuje ustanovitve nove stranke
Kot je znano, je Virant del skupine, v kateri so še Matej Lahovnik, Janez Šušteršič, Marko Pavliha, Rado Pezdir in Žiga Turk, ki je s svojo pobudo gremonavolitve.si pozvala državljane k oddaji podpisov za predčasne volitve. Meni, da pobuda sama ne bo sprožila predčasnih volitev, saj ima ključ do njih predsednik vlade. Meni pa, da so predčasne volitve v zraku in da bo tudi Pahor ugotovil, da so te dobre zanj, za stranko SD in za Slovenijo.

Možnosti, da bi ta skupina "resetirancev" stopila kdaj korak dlje in se združila v stranko, ni izključil, vendar noče ničesar obljubljati, "saj bi se potem mediji ukvarjali le še s tem". Poudarja, da že sama možnost, da bi kdaj ustanovili stranko, pozitivno vpliva na politične elite, ki so zato zahtevnejše do same sebe.

Predsednik republike je sicer zelo inteligenten, diplomatski in reprezentativno zagotovo zastopa Slovenijo, ampak tega, da je nepristranski in združevalen, pa žal ne morem reči. Prevečkrat se je pokazalo, da takrat, ko je kritično, potegne vedno s tistimi, ki so ga podprli takrat, ko je šel na volitve. Tega ne moremo spregledati.

Gregor Virant o predsedniku republike Danilu Türku