Foto:
Foto:
Plače v javnem sektorju naj bi se julija povišale za dober odstotek.
Načrt dela vlade v letošnjem letu predvideva ukrepe za dosego 203 vsebinskih ciljev.

Vlada se je odločila ukrepati in zmanjšati visoke plače v javnem sektorju. Maja lani je namreč kar 22 direktorjev javnih zavodov prejelo višjo plačo od predsednika države in premierja.

Vlada bo zato preučila, kako spremeniti že sklenjene pogodbe, ministrstva pa morajo preveriti zakonitost sklenjenih pogodb o zaposlitvi direktorjev javnih zavodov, skladov in agencij.

Vlada je potrdila vsebinska izhodišča za usklajevanje s pogajalsko skupino sindikatov javnega sektorja v zvezi s predlogom sprememb in dopolnitev zakona o sistemu plač v javnem sektorju. Vlada vztraja pri predlogu, da bi se plače zaposlenim v javnem sektorju 1. julija zvišale za 1,25 odstotka.

Na redni seji je vlada sprejela tudi normativni del programa dela za leto 2005, ki ga je v sredo predstavil premier Janez Janša.

Program vlade, predvideva ukrepe za dosego 203 vsebinskih ciljev, med katerimi sta najzahtevnejša izpolnjevanje konvergenčnih meril in doseganje pogojev za vstop Slovenije v Evropsko monetarno unijo. Del programa, ki je v pristojnosti DZ-ja, bo v petek že v državnem zboru.

Podpora reformi lizbonske strategije
Vlada je izrazila še načelno podporo predlogu EU-ja za reformo lizbonske strategijem, ki ga je v začetku februarja predstavila Evropska komisija. Slovenija predlog podpira, ker meni, da se mora EU bolj posvetiti nalogam, ki so pomembne za povečanje rasti in zaposlenosti.

Sprejela je tudi predlog uredbe o pravnem poslovanju, na podlagi katere bi uprava postala prijaznejša do občanov. Uredba o upravnem poslovanju prinaša več praktičnih sprememb. Državljani bodo tako na primer lahko podaljševali dokumente, od osebne izkaznice do vozniškega dovoljenja na kateri koli enoti uprave, in ne samo v kraju stalnega prebivališča.

Sredstva za iraške varnostne sile
Podporo je dobila tudi ustanovitev sklada za misije zveze Nato v Iraku za usposabljanje iraških varnostnih sil. V ta namen je vlada odobrila 24 milijonov tolarjev sredstev, ki jih bo iz svojega proračuna namenilo obrambno ministrstvo. Odobrena je bila tudi napotitev večje količine oborožitve in vojaške opreme kot pomoč pri vzpostavitvi iraških varnostnih sil.