Vlada v vsakem primeru napoveduje, da gre s pokojninsko reformo v DZ 9. septembra. Foto: BoBo
Vlada v vsakem primeru napoveduje, da gre s pokojninsko reformo v DZ 9. septembra. Foto: BoBo
Ivan Svetlik
Osebni račun upokojencev ne more biti vzpostavljen čez noč, opozarja Svetlik. Foto: MMC RTV SLO
DeSUS še vedno za večje usklajevanje pokojnin

Vlada namreč predlaga 60-odstotno usklajevanje s plačami in 40-odstotno z inflacijo, DeSUS pa razmerje 80:20. Kot je povedal Svetlik, so potencialne možnosti za kompromis nekje vmes, predsednik DeSUS-a Karl Erjavec pa je medtem že napovedal tudi, da bi pristal tudi na razmerje 70:30.

Konstruktivni dialog pa je po Svetlikovih besedah tako vendarle prinesel pomembne rezultate, saj je vlada odstopila od t. i. švicarske formule 50:50, DeSUS pa ne vztraja več pri formuli obstoječega usklajevanja kot do zdaj.

Svetlik: Dela bo še nekaj
Minister sicer meni, da bo zbliževanje stališč zahtevalo še nekaj dela, zato tudi dvomi, da bi dogovor dosegli, še preden bo vlada zakon poslala v parlament, pričakuje pa, da bodo kompromis našli v nadaljevanju razprave pri pripravi zakona.

Erjavec pa je povedal še, da poslanci njihove stranke, če kompromisa ne bodo našli, reforme ne bodo podprli. Končno besedo o tem bosta imela izvršni odbor in svet stranke. Izvršni odbor bo v kratkem določil tudi, do kod v pogajanjih lahko grejo. Z izstopom iz koalicije pa zdaj več ne grozijo, saj je vlada prvotni predlog umaknila.

DeSUS: Če bodo pokojnine zamrznjene, ne bomo podprli proračuna
Nadaljuje se tudi iskanje rešitve glede zamrznitve pokojnin, ki je za DeSUS nesprejemljiva. Pravi prispevek upokojencev k reševanju javnih financ je po mnjenju stranke polovično usklajevanje pokojnin, v kar so privoli lani ob pripravi proračuna. Če pa bodo pokojnine zdaj vendarle zamrznjene, DeSUS ne bo podprl proračuna za prihodnji dve leti.

Prvi mož DeSUS-a Erjavec je v ponedeljek in torek rešitev tega vprašanja intenzivno iskal tudi s premierjem Borutom Pahorjem, sledijo pa še pogovori z ministrom za finance Francem Križaničem.

Svetlik: Osebnih računov ne bo pred letom 2025
Minister Svetlik pa je komentiral tudi napoved prvaka SDS-a Janeza Janše, da bo SDS reformo podprl le, če bo vlada upoštevala nekatere njihove predloge, denimo, idejo za osebni račun upokojencev. Ta predlog, tako Svetlik, je predviden za nadaljevanje spreminjanja pokojninskega sistema, saj zahetva postavitev sistema na povsem nove temelje, zato je za zdaj ta še preuranjen. Kot je dejal, uvajanje take novosti traja daljše obdobje, zato bi osebni račun upokojenca lahko postal operativen šele po letu 2025.

DeSUS še vedno za večje usklajevanje pokojnin