Finančni minister Janez Šušteršič napoveduje proces institucionalne reorganizacije, saj se je treba dogovoriti, kam po spremebah sodijo nekateri zaposleni, nekatere organizacijske enote in posamezne proračunske postavke. Foto: Reuters
Finančni minister Janez Šušteršič napoveduje proces institucionalne reorganizacije, saj se je treba dogovoriti, kam po spremebah sodijo nekateri zaposleni, nekatere organizacijske enote in posamezne proračunske postavke. Foto: Reuters
Žiga Turk
Žiga Turk je dejal, da bodo načrte za racionalizacijo na njegovem "superministrstvu" pripravili v treh mesecih. Foto: BoBo
Vlada imenovala še sedem državnih sekretarjev

Na ministrstvu za finance sta državna sekretarja postala Aleš Živkovič in Dejan Krušec. Živkovič je bil po besedah finančnega ministra Janeza Šušteršiča eden glavnih strokovnjakov za financiranje zdravstva, Krušec pa je do zdaj v Evropski centralni banki sodeloval pri projektih sanacije prestrukturiranja bank.

Minister za finance je še napovedal, da bo vzporedno s pripravo rebalansa proračuna potekal tudi proces reorganizacije, saj se je treba dogovoriti, kam po strukturnih spremembah sodijo nekateri zaposleni, organizacijske enote in proračunske postavke. Pripraviti bo treba spremembo zakona o državni upravi.

Na ministrstvu za izobraževanje, znanost, kulturo in šport, ki ga vodi Žiga Turk, naj bi načrte za racionalizacijo pripravili v treh mesecih. Minister je napovedal združevanje nekaterih služb in uradov, ki se podvajajo po različnih ministrstvih, ki so zdaj združena v eno.

Sedem novih državnih sekretarjev
Vlada je sicer imenovala več novih državnih sekretarjev. Robert Marolt je položaj državnega sekretarja zasedel na ministrstvu za notranje zadeve. V prvi Janševi vladi je bil Marolt že državni sekretar, in sicer na pravosodnem ministrstvu. Peter Stravanja, ki je do zdaj delal na direktoratu za logistiko na ministrstvu za obrambo, pa je zasedel položaj državnega sekretarja na istem ministrstvu.

Državna sekretarka na ministrstvu za izobraževanje, znanost, kulturo in šport je postala Mojca Škrinjar. Škrinjarjeva je bila v prvem mandatu Janševe vlade direktorica direktorata za vrtce in osnovno šolo na ministrstvu za šolstvo. Nekdanji direktor direktorata za kmetijstvo Branko Ravnik pa je zasedel položaj državnega sekretarja na ministrstvu za kmetijstvo in okolje. Na minsitrstvu za zdravje je državna sekretarka postala Brigita Čokl.

Več vršilcev dolžnosti direktorjev direktoratov
Vlada je imenovala tudi vršilce dolžnosti generalnih sekretarjev in direktorjev direktoratov na ministrstvih. Aleš Vehar je postal v. d. generalnega sekretarja na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo, kjer je prevzel delo razrešenega Miloša Senčurja. Tomaž Kunstelj je postal v. d. generalnega sekretarja na ministrstvu za zunanje zadeve, enak položaj na ministrstvu za zdravje je zasedel Uroš Prikl.

Vršilka dolžnosti direktorja direktorata za globalne zadeve in politično multilateralno na ministrstvu za zunanje zadeve je postala Dragoljuba Benčina, mesto generalnega direktorja direktorata za energijo pa je namesto razrešenega Janeza Kopača zasedla Julijana Fortunat.

Mesto Alenke Kovač Arh je na direktoratu za sistem davčnih, carinskih in drugih prihodkov na ministrstvu za finance zasedla Tamara Prezelj, vršilec dolžnosti direktorja direktorata za proračun pa je postal Bojan Pogačar. Direktorat za kmetijstvo po novem namesto Branka Ravnika kot vršilka dolžnosti vodi Martina Bavec.

Vlada imenovala še sedem državnih sekretarjev