Socialni partnerji bodo spet sedli za isto mizo, da bodo dosegli socialni sporazum. Foto: RTV SLO
Socialni partnerji bodo spet sedli za isto mizo, da bodo dosegli socialni sporazum. Foto: RTV SLO
Ministri so podprli predlog za izboljšanje pogojev za gibanje invalidov. Foto: European Community
Finančni minister naj bi načrtoval kadrovske menjave. Foto: RTV SLO

Vladna pogajalska stališča izhajajo iz gospodarskih in socialnih reform. Predlog izhodišč bo prek ekonomsko-socialnega sveta posredovan socialnim partnerjem, ki bodo povabljeni k dopolnitvi besedila. Temu bodo sledila pogajanja.

Sprejeta izhodišča vlade za pogajanja z EU-jem
Vlada je sklenila, da imajo ukrepi iz paketa reform, ki so vsebina socialnega dialoga, status predloga oziroma stališč vlade.

Vlada je predlog za socialni sporazum sprejela julija, vendar so socialni partnerji predlagali, da naj bi razpravo o njem začeli po predstavitvi vladnih reform. Ministrski zbor je takrat sprejel sklep, da so ukrepi iz svežnja socialnih reform tudi njihova stališča za pogajanja o sklenitvi socialnega sporazuma. Drobnič sicer pričakuje, da bodo pogajanja potekala v okviru ekonomsko-socialnega sveta.

O azbestu in invalidih
Vlada je sprejela tudi zakon o delu z azbestom, ki bo delavcem z azbestom priznal nekatere pravice. Sprejeli so uredbo o določitvi kvote za zaposlovanje invalidov, ki določa zavezance za izpolnjevanje kvote, višino kvote po dejavnostih delodajalcev, postopek in dokazila o izpolnjevanju kvote. Najnižja je dvoodstotna kvota in je predpisana za javno upravo in dejavnosti negospodarstva, najvišja, šestodstotna kvota, pa velja za industrijske panoge.

Sprejeli so tudi predlog za izboljšanje dostopnosti grajenega okolja, informacij in komunikacij za invalide. Ministri so na podlagi Zakona o lokalni samoupravi obravnavali dopolnitve predlogov za ustanovitev novih občin.

Na pragu prevzema evra?
Vlada je sprejela dopolnjen konvergentni program, ki obravnava izpolnjevanje maastrichtskih meril za vstop v območje evra. Posebej spodbudni so novi podatki o gospodarski rasti in o javnofinančnem primanjkljaju, edine dvome porajajo podatki o inflaciji, ki je sedaj 2,5-odstotna.

Imenovan nov sekterar
Andrej Šircelj bo kot državni sekretar v kabinetu predsednika vlade, kjer bo skrbel za davčno politiko, okrepil ekipo, ki se ukvarja z reformami. V medijih pa se pojavljajo informacije, da naj bi to ne bila edina kadrovska sprememba na davčnem področju. Zamenjali naj bi tudi sedanjo direktorico davčne uprave Zvezdano Gržina. TV Dnevnik je poročal, da naj bi bil po neuradnih informacijah kandidat za njenega namestnika Ivan Simič, predsednik društva davčnik svetovalcev. Ta naj bi že celo dal soglasje.