Besedni dvoboj med vodjema največjih strank v državi se nadaljuje. Foto: RTV SLO
Besedni dvoboj med vodjema največjih strank v državi se nadaljuje. Foto: RTV SLO
Politična kriza pred predsedovanjem EU-ju.

V odgovoru na pisno poizvedbo predsednika SD-ja o prihodnosti sporazuma o sodelovanju med predsedovanjem Uniji je državni sekretar v kabinetu premierja Janeza Janše Vinko Gorenak zapisal, da je bil predsednik vlade ob glasovanju o zaupnici jasen. Zaupnico je vezal na "vprašanje enotnosti Slovenije pri vodenju EU-ja. O tem boste odločali. Tisti, ki želite, da vlada in Slovenija delo pri vodenju EU-ja opravi dobro, vlado podprite."

Dejstvo je, piše Gorenak, da so vsi poslanci socialnih demokratov glasovali proti zaupnici in tako jasno ter nedvoumno izrazili stališče do vprašanja enotnosti Slovenije pri vodenju EU-ja, na katerega je predsednik vlade vezal glasovanje o zaupnici. V razpravi so poslanci socialnih demokratov zatrjevali, da vlada ni sposobna voditi niti izvršilne oblasti v Sloveniji in da svoje delo opravlja zelo slabo. »Kako naj bi torej vodila EU?« se sprašuje državni sekretar.

Vlada: Nezaupnica slovenski enotnosti
Po končanem glasovanju je v sklepni besedi predsednik vlade dejal: »Žal zelo jasno sporočilo - tu nekajkrat ponovljeno -, da zaupnica ni vezana na koalicijo, da ni vezana na koalicijsko pogodbo, ampak je vezana na ključni projekt, ki je v tem trenutku pred državo, ni bilo sprejeto ali pa ni bilo slišano ali pa ni bilo razumljeno v štirih opozicijskih strankah. Jaz sem nad tem razočaran. Ugotavljam tudi, da je sporazum, ki je bil podpisan 17. maja letos, ostal, zdaj tudi formalno, samo mrtva črka na papirju. Vlada in vladna koalicija pri tem projektu očitno ostajata bolj ali manj sami.«

"Tudi v tem smislu je bilo glasovanje o zaupnici priložnost, da sporazum o sodelovanju političnih strank, skupine nepovezanih poslancev in predstavnikov narodnosti v Državnem zboru Republike Slovenije za uspešno izvedbo priprav in predsedovanja Slovenije Evropski uniji doživi svojo potrditev in utrdi zavezanost slovenske politike k sodelovanju pri tem zgodovinskem izzivu. Žal neuspešno," je pretekli ponedeljek dejal Janša.

Sodelovanje odvisno od SD-ja
"Vlada bo vesela vsake konstruktivne podpore, vendar mora biti izražena z dejanji in ne zgolj z besedami. Predvsem pa pričakuje, da se SD jasno ogradili od blatenja Slovenije v tujini na podlagi laži, kaj vse doslej niso zmogli,« končuje svoje pismo predsedniku Socialnih demokratov Borutu Pahorju državni sekretar Vinko Gorenak.

Pahor: Je sporazum še relevanten?
Borut Pahor je, kot je znano, pretekli torek od premierja Janše zahteval, naj jasno in nedvoumno pove, ali sporazum o pripravah na predsedovanje EU-ju še velja. S pismom se je odzval na ponedeljkove besede premierja, da je "sporazum ostal samo mrtva črka na papirju". Premier se mora jasno izreči o tem, "ali sporazum ostaja relevanten", in se v primeru potrditve srečati s podpisnicami sporazuma. Če za Janšo sporazum ne velja več, pa sklicevanje nanj v prihodnjih mesecih ni več mogoče, je še dodal Pahor.