Poslanci so po maratonski seji z 51 glasovi za izglasovali zaupnico vladi. Foto: RTV SLO
Poslanci so po maratonski seji z 51 glasovi za izglasovali zaupnico vladi. Foto: RTV SLO
Pahor: Janša bo moral pojasnjevati
Janša se je izognil novinarjem
Bajuk o cenzuri novinarjev
Potrč za MMC: Opozicija z Janšo skrajno prijazna
Peče za MMC: SNS vedno deluje v interesu ljudi
Lahovnik: Prav je, da Janša ni zadovoljen z nami
Kresalova za MMC: Slaba igra Janše

Kot poudarjajo opozicijski poslanci, jih vlada ne bo utišala, skrb vzbujajoče pa se jim zdi tudi, da je premier "žugal zoper medije". Premier Janez Janša, ki je po glasovanju dejal, da bo ta vlada vodila Slovenijo skozi predsedovanje EU-ju, čeprav je ostala bolj sama, se je vprašanjem novinarjev izognil. Svoje komentarje je bila precej bolj pripravljena deliti opozicija.

Koalicija iskala razumevanje in podporo
Koalicijski poslanci so bili v svojih izjavah kratki. Podpredsednik SDS-a, šolski minister Milan Zver, je dejal, da je Janša zelo jasno povedal, da si želi neko temeljno soglasje v političnem prostoru in da od medijev pričakuje več korektnosti.

Predsednik koalicijske partnerice Nove Slovenije Andrej Bajuk je po izglasovani zaupnici dejal, da je koalicija s premierjem na čelu iskala podporo in razumevanje celotnega državnega zbora in celotnega političnega prostora.

Medtem je njegov strankarski kolega Alojz Sok dejal, da bi opozicija s podporo zaupnici vladi dokazala, da ne želi zaostrovati razmer v času predsedovanja Evropski uniji. Po njegovih besedah je želel premier slovenski javnosti pokazati, da kakšna velika naloga čaka Slovenijo v prvi polovici leta 2008. Sok si ob tem želi, da bi bila v tem času v Sloveniji "neka normalna situacija" ter da ne bi bilo toliko interpelacij in referendumov.

Izid glasovanja o zaupnici je bil za vodjo poslanske skupine SLS-a Jakoba Presečnika pričakovan. Podobno kot Sok pa si je želel, da bi za zaupnico glasoval tudi kakšen poslanec iz vrst tistih opozicijskih strank, ki so podpisale sporazum o sodelovanju pred in med predsedovanjem Evropski uniji. "Treba se bo zanesti na sile v koaliciji," je še dodal.

Predsednik najmanjše koalicijske stranke Karl Erjavec je dejal, da je koalicija je dokazala svojo trdnost. Vlada je dobila 51 glasov, kar je ravno toliko kot na začetku mandata. Meni, da gre za pomembno sporočilo slovenski javnosti, da ta vlada lahko kompetentno opravlja vse naloge, ki so vezane na predsedovanje EU-ju.

Janša z zaupnico ne bo utišal opozicije
Vodja najbolj priljubljene opozicijske stranke Socialnih demokratov Borut Pahor je povedal, da so v DZ-ju slišali "kup kritik na račun tistih, ki nimajo tako velike moči kot premier in njegov kabinet". Pahor je ob tem zavrnil premierjeve očitke, uperjene zoper Socialne demokrate.

Katarina Kresal, predsednica LDS-a, je dejala, da bodo s koalicijo sodelovali, če se bo to izkazalo kot potrebno. O zaupnici pa: "Če je premier hotel utišati opozicijo, je ni. Je pa najbolj skrb vzbujajoče, da je bil prst žuganja usmerjen zoper medije, ki so zadnje ogledalo, ki nam pokažejo, kaj je narobe." Kresalova je prepričana, da je Janša z njo želel disciplinirati koalicijske partnerje.

Poslanec stranke Zares Matej Lahovnik je premierja pozval, naj jim ne oporeka opozicijske vloge, ki jo korektno opravljajo. "Vlada se je en teden ukvarjala sama s sabo in vsa dramaturgija, ki smo ji bili priča, je bila nepotrebna. Bolje bi bilo, če bi tačas naredila kaj dobrega za državljane," je dodal.

Dejstvo je, da iz vladne skupine ni izstopila nobena politična skupina, zato je premier vedel, da bo zaupnica izglasovana, pa je povedal poslanec SNS-a Sašo Peče. Sicer pa, kot dodaja, za SNS predsedovanje Evropski uniji ni prioriteta.

Andrej Bajuk: "Strinjam se s tem, kar je bila ocena predsednika vlade, da je bilo to sporočilo, ki je bilo poslano v vse centre, ne samo informacija, ampak tudi predsednikom vlad, popačena slika Slovenije."

Borut Pahor: "Glede na to, da je Janez Janša v DZ-ju po izjavah opozicije vedel za izid, bi lahko slovensko javnost in tudi opozicijo presenetil s spravljivejšim političnim nastopom."

Miran Potrč: "Ne vem, kaj Janez Janša od opozicije pričakuje. Če pričakuje, da opozicija dela to, kar od nje zahteva, potem je normalno, da je razočaran."

Sašo Peče: "Ne zdi se mi prav, da ima predsednik vlade za svojo igro na voljo dve uri in nekaj minut razprave, medtem ko je članom parlamenta, poslanskim skupinam, namenjenih natanko pet minut. Mislim, da to ni pošteno do poslancev in poslank DZ-ja."

Matej Lahovnik: "Če je vsak predsednik vlade razočaran nad opozicijo, pomeni, da opozicija dela dobro. Ker vloga opozicije je pač nadzor nad oblastjo."

Katarina Kresal: "Opozicija je že pred tremi leti povedala, da ga ne podpira, povedala je to pred enim mesecem, in res ne vem, zakaj je moral čakati. Tako da res ne vem, zakaj smo morali danes poslušati to razpravo, da se je prepričal, da je res tako."
Pahor: Janša bo moral pojasnjevati
Janša se je izognil novinarjem
Bajuk o cenzuri novinarjev
Potrč za MMC: Opozicija z Janšo skrajno prijazna
Peče za MMC: SNS vedno deluje v interesu ljudi
Lahovnik: Prav je, da Janša ni zadovoljen z nami
Kresalova za MMC: Slaba igra Janše