Foto:
Foto:
Stolpnica Dela
Pahor je zavrnil očitke o strankarskem vmešavanju v uredniško politiko Dela. Foto: RTV SLO
Opozicija o zaupnici vladi in predsedovanju EU-ju
Pahor za MMC o predsedovanju EU-ju

S pismom se je odzval na ponedeljkove besede premierja, da je "sporazum ostal samo mrtva črka na papirju".

Je sporazum še relevanten?
Premier se mora jasno izreči o tem, "ali sporazum ostaja relevanten", in se v primeru potrditve srečati s podpisnicami sporazuma. Če za Janšo sporazum ne velja več, pa sklicevanje nanj v prihodnjih mesecih ni več mogoče, je dodal Pahor.

Prvak Socialnih demokratov je zagotovil, da bo stranka še naprej konstruktivna, saj si želi uspešno izpeljati projekt predsedovanja Evropski uniji, ter da bo ohranila slog strpnosti in visoke politične kulture. Prepričan je tudi, da je premier v ponedeljkovem nastopu v državnem zboru zamudil priložnost, da bi s spravljivim tonom spodbudil opozicijo k bolj konstruktivnemu obnašanju.

SD ni v vladi, zato ni odgovoren za njene odločitve
Spomnil je, da SD ne sodeluje v vladi, da ne more vplivati na njene odločitve in zato tudi ne more prevzeti odgovornosti za njeno delovanje. Dodal je, da je bilo glasovanje o zaupnici tipično koalicijsko glasovanje o vladi, kjer se preverja ali koalicijske stranke še izrekajo podporo vladi, opozicija pa po Pahorjevih besedah podpore običajno ne izreče.

Pahor: V medije se ne vtikamo
Prvak SD-ja je zanikal očitke, da bi njegova stranka skozi lastništvo vplivala na časopis Delo, in zagotovil, da se nikoli ni vtikal v uredniško politiko, kar lahko potrdijo tako lastniki kot uredniki.

Shulz lahko priča za Pahorja
Pahor je tudi dejal, da bo 3. in 4. decembra prišel na obisk v Slovenijo predsednik poslanske skupine socialističnih in socialdemokratskih strank v evropskem parlamentu Martin Schulz, ki bo lahko zavrgel očitke, da SD v mednarodni skupnosti in EU-ju dela proti interesom Slovenije. Schulz bo lahko tudi pojasnil, da skuša Pahor ves čas delati za to, "da bi tudi socialistične in socialdemokratske stranke čim bolj konstruktivno pomagale Sloveniji v času njenega predsedovanja evropski povezavi."

Opozicija o zaupnici vladi in predsedovanju EU-ju
Pahor za MMC o predsedovanju EU-ju