Foto:
Foto:

Na sestanku so sodelovali tudi predstavniki sindikata Pergam, sicer pa je premier Anton Rop zatrdil, da bo vlada s to uredbo omogočila nadaljevanje proizvodnje in tako ohranila 250 delovnih mest v prehodnem obdobju do leta 2007.

Rop je še dodal, da je sedaj potrebno pripraviti načrt prestrukturiranja podjetja in prezaposlitve delavcev. Sicer pa glede žveplovega dioksida (SO2) tudi z novo uredbo o ekoloških taksah veljajo nespremenjena pravila in proizvajalci celuloze se bodo morali tega držati, je pojasnil Rop. Na sestanku so se pogovarjali tudi, ali obstaja možnost za novo proizvodnjo celuloze s tehnologijo, kot je oziroma bo po koncu prehodnega obdobja predpisana v EU-ju.

V državni proračun se bo iz naslova ekološke takse steklo 135 milijonov tolarjev letno. Ukrep, ki ga je pripravila vlada in je horizontalen, sicer nekoliko zmanjšuje taksne obveznosti nekaterih drugih podjetij, je povedal minister za okolje Janez Kopač.

Kettner optimističen
Predsednik uprave podjetja Vipap Videm Oldrich Kettner je poudaril, da vlada s predlagano uredbo konstruktivno pristopa k rešitvi problema proizvodnje celuloze. Dodal je, da podjetje doslej ni plačevalo ekološke takse, ker je zanj veljal program ekološke sanacije, podjetje pa je moralo v višini takse investirati. Skladno z novo uredbo bo Vipap ekološko takso plačeval, Kettner pa ostaja optimističen glede sposobnosti Vipapa za plačevanje takse.

Zadovoljni tudi v sindikatu Pergam
Po besedah predsednika sindikata Pergam Dušana Rebolja predlagana uredba o ekoloških taksah pomeni razbremenitev za Vipap, predlogi pa so evropsko naravnani ter omogočajo ekološko saniranje podjetja in ohranitev delovnih mest, kar je tudi glavni interes sindikata.