Foto:
Foto:
Premier Janša želi zmanjšati zaostanke med regijami z boljšo razdelitvijo pomoči.

Vlada si bo po besedah premierja Janeza Janše v prihodnjih štirih letih prizadevala čim bolj zmanjšati zaostanek Pomurja.

Kmetijsko ministrstvo bo tako tej regiji letos namenilo okrog pet milijard, ministrstvi za delo in za šolstvo po dve milijardi, ministrstvo za lokalno samoupravo pa pet milijard za pet večjih turističnih projektov.

Kot je še poudaril Janša, je pomembno, da vlada pozna lokacijo in nosilce projektov, ki se bodo izvajali v določeni regiji. Zato je imela ministrska ekipa s predstavniki različnih krajevnih institucij in gospodarskih družb okrog 60 individualnih pogovorov.

Župani in gospodarstveniki za enakopravno obravnavo
Župani pomurskih občin so izpostavili pomen izgradnje avtocestnega odseka čez ta del severovzhodne Slovenije, gospodarstveniki pa so poudarili predvsem potrebo po reformi davčnega sistema, nujnost boja s plačilno nedisciplino in zmanjševanja birokratskih ovir, želeli pa bi si tudi večje olajšave za vlaganja.

Minister Vizjak tudi s predstavniki koncerna Eon Energie
Po besedah gospodarskega ministra Andreja Vizjaka je razkorak med razpoložljivimi proračunskimi sredstvi in razvojnimi ambicijami pomurskega gospodarstva mogoče premostiti.

Obiskal je podjetji Mura in Nafta Lendava, srečal pa se je tudi s predstavniki nemškega koncerna Eon Energie, enega največjih evropskih energetskih koncernov. Predstavniki Eona so izrazili veliko pripravljenost za naložbe v Sloveniji, da bi tako prispevali k liberalizaciji trga električne energije.

Zakon o Romih v DZ jeseni
Janša je na pogovorih s predstavniki Zveze Romov Slovenije dejal, da naj bi zakon o Romih v parlamentarno proceduro poslali jeseni. Janša upa, da bodo lahko pripravili tak predlog zakona, ki ne bo s prisilo uveljavljal nekih standardov, ampak dogovorni akt, ki bo imel zato moč.

Spodbujanje zaposlovanja v Muri
Predstavniki vlade so v okviru obiska v Muri s predstavniki podjetja RLS Moda in Mure podpisali pogodbo o spodbujanju novega zaposlovanja. Družba RLS Moda bo za svojo nemško matico izdelovala oblačila, v njej pa bo zaposlenih 79 nekdanjih Murinih delavcev. Obvezala se je tudi, da bo v naslednjih petih letih kupovala storitve v Muri, in to v večjem obsegu kot doslej.

Prekmurje na repu Slovenije
Prekmurje je med slovenskimi statističnimi regijami po skoraj vseh kazalcih na dnu, razlike med regijami pa se še povečujejo. Prekmurci in Prleki so najslabše plačani za svoje delo, pogosteje in huje so bolni, umirajo kar tri leta mlajši kot drugi Slovenci, imajo nižjo stopnjo izobrazbe, slabi pa sta tudi komunalna in prometna infrastruktura.

Vlada bo obiskala vse regije
To je drugi delovni posvet Janševe vlade po januarskem v Bovcu, kjer so se ministri posvetili vladnemu programu za leto 2005. Tako naj bi vlada obiskala vse slovenske regije.