Vozila naj bi bilo še letos mogoče registrirati iz udobja domačega naslonjača. Foto: RTV Slo
Vozila naj bi bilo še letos mogoče registrirati iz udobja domačega naslonjača. Foto: RTV Slo
Gregor Virant
Javna uprava naj bo prijazna do uporabnikov, pravi minister Virant. Foto: RTV Slo

Dokler ni treba opraviti tehnični pregled, bo stranka lahko prek interneta naročila podaljšanje registracije, opravila plačilo in dobila prometno dovoljenje na dom po pošti, je na konferenci o javni upravi v Portorožu povedal minister Gregor Virant.

Med predstavitvijo nekaterih načrtov je izpostavil predvsem nov spletni portal, ki bo podjetnikom omogočal elektronsko poslovanje z upravo, sodobne metode pa bi po vzoru iz tujine radi uvedli uvedli tudi na drugih področjh, med drugim v sodstvu.

Podaljšan delovni čas
Kritiki ob tem opozarjajo, da so nekateri načrti preveč optimistični in da moramo za obisk na upravni enoti še vedno pogosto vzeti dan dopusta. Državni sekretar Gorazd Perenič je ob tem povedal, da bodo delovne ure v javni upravi še letos podaljšali, vendar v nekem razumnem obsegu, ki bo omogočal, da lahko z eno izmeno državna uprava nudi storitve.

Enak status kot zasebniki
Minister Virant je med načrti omenil tudi novelo zakona o javnih uslužbencih, ki naj bi poenostavila kadrovske postopke. Uslužbenci javne uprave naj dobijo enak status kot zaposleni v zasebnem sektorju, predvsem zaradi krepitve odgovornosti javne uprave, je še dejal.

Kmalu naj bi na ministrstvu odprli tudi posebno telefonsko številko, kjer bodo državljani lahko dobili vse upravne informacije na enem mestu. Konferenca v holetu Bernardin bo potekala do srede, na ministrstvu pa upajo, da bo postala tradicionalna, saj je pomembna, ker izhaja iz prakse.