Minister za promet obljublja, da se bomo skozi slovenske predore do prvomajskih praznikov vozili varneje. Foto: RTV SLO
Minister za promet obljublja, da se bomo skozi slovenske predore do prvomajskih praznikov vozili varneje. Foto: RTV SLO
Obnavljanje spolzkih cestišč

Minister za promet je povedal, da bodo spolzko vozišče sanirali z metodo finega reskanja, ki je tudi stroškovno bolj ugodna. Sanacija trojanskih predorov bo stala 410.000 evrov, sanacija vseh avtocestnih predorov pa 750.000 evrov. Stroške bosta krila DCC s podizvajalci in izvajalec gradnje, po ministrovih besedah, podjetje SCT. Dars stroškov ne bo imel.

Bo čez pet let treba začeti znova?
Radovan Žerjav
je opozoril, da sanacija ne bo nujno trajna, ampak jo bo treba čez čas ponoviti. Izbrano tehnologijo za sanacijo predorov so sicer izbrali ob pričakovanju, da je ne bo treba ponoviti oziroma da bodo vozišča zdržala dlje, kot če bi uporabili drugo tehnologijo. Ta doba je ocenjena na od tri do pet let, morda celo dlje, je dejal minister in poudaril, da bi bilo trajno saniranje bistveno dražje.

Dela bodo izvajali le ponoči, da bi čim manj ovirali promet. Izvajalci bodo cev predora zvečer zaprli, v tem času pa bo promet potekal dvosmerno, skozi drugo cev. Zjutraj bodo predor spet odprli. Minister je prepričan, da bodo na ta način predore sanirali v dveh do treh tednih.

Več parkirnih mest za tovornjakarje
Minister Žerjav se je odzval tudi na težave, ki jih zaradi strožjega režima za tovorni promet na cesti Maribor-Dolga vas povzročajo tovornjakarji. Ministrstvo že išče parkirišča za izločene tovornjake, tovornjake pa naj bi iz prometa začeli izločati že vzdolž avtoceste. Med dodatna parkirišča bodo vključili tudi 150 parkirišč na mednarodnem mejnem prehodu Šentilj, 200 parkirišč ob Letališču Maribor in 200 dodatnik parkirnih mest v okolici Maribora.

Dolgoročno se bo ministrstvo problematike lotilo s povečanjem parkirišč Lopata in dveh parkirišč na avtocestnem odseku Vučja vas-Beltinci, kjer bo lahko parkiralo 350 tovornjakov.

S turistično sezono - strožji režim za vso državo
Žerjav je spomnil, da bo strožji prometni režim ob začetku turistične sezone začel veljati za vso državo.

Obnavljanje spolzkih cestišč