Foto: Arso
Foto: Arso

Padavinske razmere se počasi umirjajo, je na novinarski konferenci potrdil vremenoslovec Brane Gregorčič in naštel, da so v petek čez dan namerili v 12 urah od 30 do 90 litrov padavin, v pretekli noči v 12 urah "le" še od 20 do 50 litrov na kvadratni meter, čez dan pa pričakujejo od pet do 30. Ponoči bo na vzhodu še občasno deževalo, a bo manjša količina padavin, od pet do 15 litrov.

"Stopnjo vremenskega opozorila smo znižali samo na rumeno. Jutri popoldne nas bo od zahoda dosegla nova hladna fronta, ki ne bo prinesla obilnih padavin, vendar bo ob njenem prehodu možen nastanek neviht, predvsem na Primorskem bodo imele več moči, tam so možni sunki vetra in zrna toče, a nas bo fronta hitro prešla. V noči na ponedeljek se bo ozračje res umirilo, razen kakšne plohe v ponedeljek kaže na stabilno vreme," je povzel napoved za naprej.

Janez Polajnar. Foto: Zajem zaslona
Janez Polajnar. Foto: Zajem zaslona

Polajnar: Največ težav pričakujemo na sotočju Save in Krke

V večjem delu države so razlite številne reke, je dejal hidrolog Janez Polajnar, a dodal, da se razmere ne poslabšujejo tako drastično, kot so se včeraj. "Nočno deževje je prispevalo k temu, da so dodatno nekoliko porasle reke v osrednji, zahodni in severni Sloveniji, tiste, ki so že v petek povzročale največ težav. Porasle so sicer v manjšem obsegu, pa vendar, njihovo upadanje je zaradi padavin počasnejše. Poslabšujejo se razmere na spodnjem toku Save."

Sava ima trenutno pretoka 1600 kubičnih metrov na sekundo, ta pa bi se po Polajnarjevih besedah lahko še povečal. Velikemu pretoku pa se bo pridružila še naraščajoča Krka, ki se že razliva na nekaterih izpostavljenih območjih, čez dan pa bo še narasla. "Največ težav pričakujemo prav na sotočju Save in Krke," je dodal. Krka namreč zaradi narasle Save v spodnjem toku ne bo mogla normalno odtekati. "Na spodnjem delu porečja Krke, posebej v Krški vasi in okolici, čez dan, v noči na nedeljo in v nedeljo dopoldne pričakujemo zaostrovanje poplavnih razmer."

Še vedno se razliva in poplavlja Savinja, a več ne narašča. "Začela je upadati in upada tudi v spodnjem toku," je pojasnil hidrolog. Še vedno poplavlja tudi Drava, a je njen pretok stabilen. Na avstrijski strani so pretok uravnali in je pod nadzorom. Pod nadzorom je tudi Mura, čeprav je zelo polna. "Njen pretok je približno 1300 kubičnih metrov na sekundo. To pomeni, da je na robu protipoplavnih nasipov. Za zdaj se ne razliva, nasipi držijo."

V drugih delih države pričakujejo postopno izboljšanje hidroloških razmer oziroma počasno upadanje in odtekanje poplavne vode v reke. Reke bodo po Polajnarjevih besedah upadale tudi v nedeljo. Poplavne površine se bodo še naprej zmanjševale, razen na spodnjih tokovih Save, Drave, Mure. Kljub vsemu ob posameznih nevihtah niso izključeni porasti hudourniških rek in vodotokov, še posebej v zahodni in osrednji Sloveniji. "A glede na to, da bodo nevihte potovale hitro, večjih težav ne pričakujemo."

Celje, Špica. Foto: MMC RTV SLO
Celje, Špica. Foto: MMC RTV SLO

Vodarji se prebijajo do najbolj kritičnih delov rek

Direktorica Direkcije RS za vode Neža Kodre je pojasnila, da so bile njihove ekipe dejavne tudi ponoči in so še na terenu, da zagotavljajo ukrepe, ki preprečujejo še večjo škodo. Najbolj kritično je bilo po njenih besedah na območju Spodnje Savinjske doline in Zgornje Savinjske doline ter v Črni na Koroškem. "Naši vodarji se ravno prebijajo tja, da bomo dobili povratne informacije, kaj je z vidika voda treba narediti, da bi bili prebivalci in področje čim manj ogroženi."

V Celju so nasipi in delo, ki je bilo opravljeno ob Savinji v preteklih dneh, zavarovali območje, da je "ostalo še pod robom katastrofalnih dogodkov". Žal pa je bilo ponoči precej dramatično v Laškem, je nadaljevala. "Enako velja za območja Braslovč in druge občine, ki še nimajo protipoplavne zaščite. Tudi na Dravi je bilo zelo dramatično. Na Savinji je odnašalo mostove ali pa so bili neprehodni. Bil je velik kaos in na srečo so ekipe zares delovale usklajeno."

Ob Muri bodo danes vodarji skupaj s civilno zaščito aktivirali še suhe zadrževalnike, tako na slovenski kot na madžarski strani. Voda je prišla tik pod robove nasipov, je povedala Kodre: "Nasipe smo ponoči in jih še bomo utrjevali z dodatnimi vrečami. Bolj kritični sta bili občini Razkrižje in Ljutomer. Z interventnimi ukrepi smo tu preprečili, da ni bilo večjih škod."

Posledice poplav v Ravnah na Koroškem. Foto: BoBo/Gregor Ravnjak
Posledice poplav v Ravnah na Koroškem. Foto: BoBo/Gregor Ravnjak

Šestan: Na terenu stvari funkcionirajo, a ne moremo priti k vsakemu v minuti

Po besedah poveljnika civilne zaščite Srečka Šestana za celotno državo skupno število evakuiranih sploh še ni znano, bilo pa jih je več tisoč. "Na žalost imamo še vedno potrebnih nekaj evakuacij, gre bodisi za zdravstvene težave, trenutno moramo po eno nosečnico s helikopterjem," je še pristavil in dodal, da je dobrim napovedim navkljub voda še vedno povsod in civilna zaščita dela s polno paro naprej.

"Črna na Koroškem je popolnoma odrezana, že dva dni iščemo možnost, kako priti po tleh do tja," je dejal in dodal, da je identična težava od Ljubnega navzgor, kjer sicer "po tleh" lahko pridejo do kraja, a so bile tam poplavljene čisto vse trgovine. "Preverjamo potrebe, da bomo prek pogodbenikov na ministrstvu zagotovili najnujnejše izdelke," je sklenil.

Treba bo, tako Šestan, tudi varnostno pregledati vse mostove, ki so bili poplavljeni. "Nekateri bodo neuporabni, bojim se, da bo takšnih veliko," je dejal in dodal, da na terenu pri popravljanju infrastrukture pomagajo tudi elektropodjetjem in Telekomu. "Na terenu stvari funkcionirajo, seveda pa ne moremo priti k vsakemu v minuti, ko si zaželi, to morajo ljudje razumeti, območje je enormno, enormne so tudi uporabljene sile, dnevno gredo dogodki v tisoče," je sklenil.

S helikopterji je ves čas na terenu tudi policija

Policija je aktivirala tri ekipe helikopterske pomoči. Kot je za MMC pojasnila Maja Ciperle Adlešič s PU Ljubljana, so s helikopterjem prepeljali že več ljudi. Iz postaje gondole Velika Planina je policija reševala nemške turiste. Helikopter na območju Kamnika in Kamniške Bistrice pomaga tudi pri razvozu hrane tistim, ki jo najbolj potrebujejo. Druga ekipa je bila napotena v Savinjsko dolino. Tretja ekipa bo najverjetneje napotena v Posavje. Ekipe helikopterske pomoči izvajajo evakuacije ljudi, prevažajo vodo, hrano in druge nujne dobrine za preživetje. Pomagajo tudi pri dostavi agregatov, da bi se čim hitreje vzpostavile telekomunikacijske povezave in zagotovila elektrika.

Sorodna novica Razmere najbolj kritične na Koroškem in v Zgornji Savinjski dolini