Stiske študentov so največje v Ljubljani in na Slovenskem primorju. Foto: Radio Koper
Stiske študentov so največje v Ljubljani in na Slovenskem primorju. Foto: Radio Koper

Študentski dom Ljubljana je za letošnje študijsko leto razpisal 7.039 subvencioniranih ležišč, do začetka tega tedna pa so skupno prejeli 8.837 vlog za sprejem in podaljšanje bivanja, torej 1.800 več. Ta število pa bo med študijskim letom še naraslo, pravi Igor Brlek iz Študentskega doma Ljubljana.

"V takšnem primeru so pač edina resna alternativa trenutno zasebniki, ki ležišča oddajajo tudi prek odločbe in pri njih lahko študenti uveljavljajo subvencijo. Drugi tak "back up" pa so dijaški domovi, ki sprejemajo tudi študente. Ampak trenutno se generacije dijakov večajo, tako kot študentska populacija. Tako da je tam veliko manj manevrskega prostora, kot je bilo v preteklih letih," je za Radio Slovenija povedal Brlek.

Stiske študentov so največje v Ljubljani in na Obali, stanje na trgu najema stanovanj je vse slabše in slabo regulirano, na kar že dalj časa opozarjajo številne nevladne organizacije.

"Vse več stanovanj se namenja za oddajo po posteljah in ne več kot stanovanje samo. Zaračunava se tudi 350 evrov na posteljo v večposteljni sobi, kar se nam zdi popolnoma noro. To pomeni, da se v bistvu v teh stanovanjih odvzame možnost nekim mladim družinam, da bi jih najele," poudarja Maša Hawlina z zavoda Inštitut za študije stanovanj in prostora.

Ministrstvo za visoko šolstvo za reševanje prostorske problematike študentov v Ljubljani načrtuje gradnjo novega študentskega doma s 380 ležišči ob Roški cesti, zgrajen naj bi bil do leta 2027. Prav tako preučujejo možnost gradnje novega doma ob Dunajski cesti s skupno 700 ležišči.