Zbrane je pozdravil predsednik DZ-ja France Cukjati. Foto: RTV SLO
Zbrane je pozdravil predsednik DZ-ja France Cukjati. Foto: RTV SLO

Udeležence so uvodoma nagovorili predsednik DZ-ja France Cukjati, predsednik omenjene komisije Janez Kramberger, državni sekretar za Slovence v zamejstvu in po svetu Franc Pukšič, pisatelj Alojz Rebula, popoldne pa tudi zunanji minister Dimitrij Rupel.

Pisatelj Alojz Rebula, tržaški Slovenec in prejemnik nagrade kresnik za roman Nokturno za Primorsko, je zbrane na srečanju pozdravil z besedami, da jih povezuje "brezdomovinskost", življenje sredi tujega jezika in ozračja.

Poudaril je, da je narod brez meja, prav tako pa ni meja za ljubezen do domovine. Pri tem se je pisatelj poklonil tudi slovenskim pesnikom in pisateljem. Poudaril je pomen značaja slovenskega naroda, ki v tujini ni želel izgubiti svoje identitete.

Slovenija še ni izrekla povabila
Poleg plenarnega zasedanja je delo potekalo tudi v številnih delovnih skupinah, ki so obravnavale različna področja od šolstva do turistične promocije Slovenije.

Udeleženci so nato na popoldanskem delu srečanja predstavili poročila posameznih skupin. Iz razprave je razvidno, da si zamejci od matice želijo predvsem večje finančne podpore.

Rudi Merljak z urada za Slovence v zamejstvu in po svetu pa je ob tem opozoril, da Slovenija zamejcem doslej ni izrekla povabila, naj se vrnejo v domovino.