Križišče poti proti Berlinu ... Foto: BoBo
Križišče poti proti Berlinu ... Foto: BoBo
Borut Pahor je predal posle nasledniku
Lukšičev prevzem SD-ja odmeva v slovenskem prostoru

Če bi se Türk ob Milanu Zveru, kot enem izmed protikandidatov, skozi jesenske volitve najverjetneje zgolj sprehodil, bo eden najbolj priljubljenih slovenskih politikov zanj vsekakor izredno trd zalogaj, zlasti zato, ker lahko v morebitnem drugem krogu Pahor računa vsaj na to, da mu desna sredina ne bo nasprotovala.
Janez Janša pa dobiva novega, povsem drugačnega nasprotnika. Če je Borut Pahor vladne želje po varčevanju in spreminjanju ustave ter podobnem zagovarjal celo bolj goreče kot predsednik vlade, Igor Lukšič tega vsekakor ne bo počel. Socialni demokrati tudi z novim predsednikom lovijo novo evropsko, levo obarvano prebujenje, ki neusmiljenemu varčevanju pod nemško taktirko obrača hrbet.

Politična levica doživlja težke čase. Zadnje parlamentarne volitve so dodobra premešale karte med političnimi strankami, prave energije na levici pa še ni. Ali lahko spremembe pričakujemo po sobotnem kongresu socialnih demokratov? Se v Slovenijo vrača prava, ostrejša socialna demokracija, tudi manj prijazna do vlade? Kakšna politična razmerja lahko pričakujemo po novem? Odgovori na ta vprašanja v pogovoru s poznavalci politike v Studiu ob sedemnajstih na prvam programu našega radia. Oddajo pripravlja Tomaž Celestina.

Zanimivo pa bo opazovati nekaj drugega. V tem sklicu imamo dve opozicijski stranki in nobena izmed njiju v parlamentu nima svojega predsednika. Da bo dela s tem kar nekaj, Lukšič priznava, a ob tem pravi, da ima stranka tako enotno poslansko skupino, da večjih težav ne pričakuje.
So pa socialni demokrati s sobotnim kongresom slovenski politiki pokazali še eno malo bolj običajno, če hočete evropsko podobo. Predsednik stranke, ki je na volitvah izgubila podporo in vodenje vlade, je moral na kongresu slišati marsikatero pikro na svoj račun, na koncu pa se je moral posloviti in tudi tako sprejeti v normalni politiki običajno kazen. Česa takšnega, recimo, Anton Rop leta 2004 ali Janez Janša leta 2008 nista zmogla.
Novi predsednik SD-ja je medtem za STA povedal, da se ne bo udeležil današnjega sestanka levosredinskih strank, se bo pa še ta teden srečal z Zoranom Jankovićem.

Tomaž Celestina, Radio Slovenija, Druga jutranja kronika
Borut Pahor je predal posle nasledniku
Lukšičev prevzem SD-ja odmeva v slovenskem prostoru