Lukšič je po izvolitvi napovedal, da bo šla stranka precej bolj v levo in bo vladi bistveno bolj gledala pod prste. Foto: BoBo
Lukšič je po izvolitvi napovedal, da bo šla stranka precej bolj v levo in bo vladi bistveno bolj gledala pod prste. Foto: BoBo
Lukšičev prevzem SD-ja odmeva v slovenskem prostoru

Do izvolitve novega vodstva SD-ja se v parlamentarnih strankah večinoma ne želijo konkretno opredeljevati, saj je to notranja stvar vsake stranke.

Janković izrazil le čestitke
Predsednik Pozitivne Slovenije Zoran Janković je v soboto po telefonu čestital novemu vodstvu. "SD je pomembna stranka na slovenskem političnem prizorišču. Želim jim uspešno delovanje, ki bo v dobro naše države in državljanov," je dejal Janković, dodatnih komentarjev pa v stranki ne dajejo.

SDS z zapisom na Twitterju
V SDS-u so se oglasili na družabnem omrežju Twitter. Na uradnem profilu stranke so zapisali: "LDS 2002 & Tone Rop = SD 2012 & Igor Lukšič. Srečno!" Socialnim demokratom tako napovedujejo usodo LDS-a, potem ko je to stranko prevzel Tone Rop.

DL: Slovenija potrebuje sodelovanje
V Državljanski listi so zaskrbljeni nad napovedjo o zaostrovanju odnosa SD-ja do vlade, saj menijo, da Slovenija v tem trenutku nujno potrebuje sodelovanje, in ne "a priori" zaostrovanja, je dejal vodja poslanske skupine Rihard Braniselj. Ob tem opozarja, da je bilo v kompromis glede sprememb referendumskih določil vloženega veliko napora, zato ne razume, zakaj Lukšič napoveduje, da v SD-ju ne bodo sledili stališčem Boruta Pahorja glede ustavnih sprememb.

SLS: Spreminjanje dogovorov ni odgovorno
Izidov volitev v drugih strankah posebej ne komentirajo niti v SLS-u. Tudi njih pa skrbi napoved novega vodstva SD-ja, da ne bodo sledili doslej že doseženim dogovorom med predsedniki parlamentarnih strank. "Za izhod iz krize ni odgovorna le aktualna vlada, temveč tudi aktualna opozicija," trdijo in dodajajo, da spreminjanje že sprejetih dogovorov ni najbolj odgovorno ravnanje.

Erjavec: Lukšič bi radikaliziral politiko do Janše
Predsednik DeSUS-a Karl Erjavec pa novemu predsedniku SD-ja čestita za izvolitev, saj je imel "močnega nasprotnika, ki je v 15 letih pripeljal SD iz majhne stranke do zmagovite stranke v letu 2008". Ponoviti Pahorjeve rezultate bo težko delo. Meni tudi, da bo Lukšič očitno zelo radikaliziral politiko SD-ja do predsednika vlade Janeza Janše.

V NSi-ju pričakujejo konstruktivno držo
Tudi v NSi poudarjajo, da si vsaka stranka sama izbira svoje vodstvo, tako so se tudi Socialni demokrati odločili za spremembe. Ob tem pa v Novi Sloveniji od SD-ja pričakujejo konstruktivno držo tudi pod vodstvom Igorja Lukšiča.

Lukšičev prevzem SD-ja odmeva v slovenskem prostoru