Foto:
Foto:
Avtoprevozniki so za zdaj lahko včlanjeni v dve različni zbornici.

Podobno pobudo je pred časom vložilo že samo Gospodarsko interesno združenje Transport, vendar je bila zavrnjena, ker združenje ne more vložiti take pobude.

V GIZ-u Transport se zavzemajo za odpravo obveznega članstva v GZS-ju. Če bo zavrnjena tudi tokratna pobuda, v združenju napovedujejo zbiranje podpisov in referendum o obveznem članstvu v Gospodarski zbornici.

V GIZ Transportu trdijo, da GZS ne usklajuje interesov svojih članov, obenem pa jih ne zastopa pred vlado in državo. Najslabše so po njihovem mnenju razmere na področjih, kjer je število gospodarskih subjektov v preteklosti najhitreje naraščalo, na primer na področju cestnega prevoza blaga.

Avtoprevozniki so lahko samostojni podjetniki, družbe z omejeno odgovornostjo ali pa delniške družbe, tako so lahko včlanjeni v dve različni zbornici: Obrtno zbornico Slovenije ali GZS. Takšna delitev se zdi GIZ Transportu neustrezna, ker pa potrebujejo zbornico, da bo zastopala njihove interese, v združenju predlagajo prehod s sedanjega principa obveznega članstva v zbornicah na prostovoljno.