Bo Peter Svetina ostal na položaju? Foto: BoBo
Bo Peter Svetina ostal na položaju? Foto: BoBo

Predsednica republike Nataša Pirc Musar je poziv za zbiranje predlogov možnih kandidatov za varuha objavila proti koncu avgusta, predloge pa je mogoče posredovati do 14. oktobra. Zdajšnji varuh človekovih pravic Peter Svetina jo je julija obvestil, da želi nadaljevati svoja prizadevanja na čelu institucije, ki bo z novim letom praznovala 30 let delovanja.

Da bo kandidirala, je poleti za Slovensko tiskovno agencijo napovedala tudi Simona Zavratnik s fakultete za družbene vede v Ljubljani. V medijih pa so se prav tako poleti pojavile informacije, da naj bi kandidiral aktualni zagovornik načela enakosti Miha Lobnik.

Nova napoved kandidature

Direktorica Pravnega centra za varstvo človekovih pravic in okolja Katarina Bervar Sternad pa je svojo kandidaturo za mesto varuhinje človekovih pravic napovedala danes (ponedeljek). Kot je zapisala, je uradna predlagateljica njene kandidature Zveza prijateljev mladine Slovenije (ZPMS). Spomnila je, da se kot pravna svetovalka in pozneje direktorica Pravnega centra za varstvo človekovih pravic in okolja (PIC) že 20 let bojuje za pravice invalidov, mladih in starejših, revnih, žrtev nasilja v družini, tujcev in beguncev, pa tudi za naravo in okolje.

Ponosna je, da so na PIC-u v sodelovanju z drugimi posamezniki in organizacijami civilne družbe med drugim dosegli, da je pitna voda v Sloveniji bolje varovana, da ima več ljudi dostop do brezplačne pravne pomoči, da so žrtve kaznivih dejanj v postopkih bolje zaščitene in da je bil na njihovo pobudo ustanovljen Zagovornik načela enakosti.

Prav tako je ena od soustanoviteljic Pravne mreže za varstvo demokracije. Ta se je v času epidemije covida-19 izkazala kot nujna za varstvo temeljnih človekovih pravic, kot sta svoboda govora in vladavina prava, je zatrdila.