Zimske počitnice bodo številne družine izkoristile za uživanje na snegu. Foto: RTV SLO
Zimske počitnice bodo številne družine izkoristile za uživanje na snegu. Foto: RTV SLO
Kranjska gora
Kranjska Gora in Mariborsko Pohorje se lahko pohvalita z visoko zasedenostjo nastanitvenih zmogljivosti. Foto: MMC RTV SLO

Najprej nekaj besed za tiste, ki bodo med počitnicami ostali doma. Za ljubljanske otroke in mladostnike je Zveza prijateljev mladine pripravila številne brezplačne programe, med drugim tudi varstvo za otroke od prvega do četrtega razreda osnovne šole, in sicer na osnovnih šolah Fužine in Ledina. Sicer pa otroci lahko izbirajo med različnimi štiriurnimi delavnicami, ena bo potekala tudi v Botaničnem vrtu.

Brezplačni programi so na Zvezi prijateljev mladine pravzaprav cilj, saj želijo zagotoviti kakovostno preživljanje prostega časa vsem, tudi tistim otrokom in mladostnikom, ki prihajajo iz bolj revnih družin. Nekaj dejavnosti pripravljajo tudi druge nevladne organizacije in javni zavodi v Ljubljani, kjer pa je potrebna predhodna prijava. Omeniti velja ustvarjalne delavnice na Ljubljanskem gradu.

V Mariboru v znamenju pusta in iger
Na Mariborskem bodo počitnice potekale v znamenju pusta in olimpijskih iger, središče dogajanja bo Snežni stadion pod Pohorjem, kjer bodo v času olimpijskega dogajanja organizirane tudi delavnice za otroke. Tudi na Ptuju pripravljajo prireditve za otroke, kjer bo v ponedeljek v karnevalski dvorani potekala velika otroška maškarada.

Gneča v hotelih in na smučiščih
Zadnje snežne padavine so bile kot naročene za ponudnike hotelskih, gostinskih in športno-rekreacijskih storitev v zimskih središčih. V naslednjih dveh tednih bo tam kar precejšnja gneča.

V Kranjski Gori bo v prvem tednu počitnic (v drugem tednu gredo na počitnice tisti, ki niso iz ljubljanskega, mariborskega ali ptujskega območja) zasedenost hotelov 95-odstotna, zasedenost zasebnih nastanitev pa 85-odstotna. V drugem tednu počitnic so kapacitete zasedene za pet odstotkov manj. Tudi na mariborskem Pohorju so zadovoljni z zasedenostjo, ki je skoraj 100-odstotna, letošnja sezona pa naj bi bila tudi sicer boljša kot lanska - opazili so že porast slovenskih gostov. Ne zaradi počitnic, ampak zaradi valentinovega pa se bo število gostov nekoliko povečalo tudi v Slovenskem primorju.