Z 21. junijem se je začelo poletje. Letošnje temperature bodo nekoliko višje od dolgoletnega povprečja, opozarjajo strokovnjaki. Foto: EPA
Z 21. junijem se je začelo poletje. Letošnje temperature bodo nekoliko višje od dolgoletnega povprečja, opozarjajo strokovnjaki. Foto: EPA
Voda v slovenskem morju ima v teh dneh 25 stopinj, voda v Blejskem jezeru 23 stopinj, v Bohinjskem pa 18 stopinj Celzija. Foto: RTV SLO
Vreme po Evropi, gneča na cestah

Že ta vikend se bo temperatura spustila nekoliko pod 30 stopinj Celzija, ponekod pa se bodo pojavljale krajevne plohe. Večji upad temperature bo v začetku prihodnjega tedna, ko temperatura ne bo presegla 25 stopinj Celzija, so za MMC povedali na Agenciji RS za okolje. Konec letošnjega junija bo tako hladnejši od lanskega, ko smo doživeli pravi vročinski val z visokimi temperaturnimi odkloni glede na dolgoletno povprečje.

Podobno vreme s temperaturami pod 30 stopinj se bo nadaljevalo vse do konca junija. Poletne temperature bodo najverjetneje nekoliko višje od dolgoletnega povprečja, medtem ko bo raven padavin primerljiva s povprečjem, napovedujejo vremenoslovci.

Ker je v petek zadnji šolski dan, lahko konec tedna proti morju pričakujemo povečan promet z občasnimi zastoji in daljše čakalne dobe na mejnih prehodih. Vozniki naj bodo strpni.

Visoke temperature so šok za telo
Na Inštitutu za varovanje zdravja opozarjajo, da lahko daljše obdobje visokih temperatur pri ljudeh povzroči kožne izpuščaje, utrujenost, vročinske krče, motnje zavesti, vročinsko izčrpanost in vročinsko kap.

Strokovnjaki svetujejo pitje vsaj dveh litrov tekočine dnevno, zadrževanje v zaprtih, hlajenih prostorih, lahka, ohlapna oblačila svetlejših barv, večkratno prhanje in omejitev fizičnih aktivnosti med najbolj vročim delom dneva. Če se zadržujete na soncu, se morate obvezno zaščititi s sončnimi očali, pokrivalom za glavo in kremo z visokim zaščitnim faktorjem.

Vročinski val pri sosedih
V Romuniji je zaradi temperatur, ki so dosegle do 35 stopinj C, umrlo kar 19 ljudi, starih med 23 in 70 let. Italijo je v teh dneh zajel vročinski val. Temperature so se že v sredo vrtele okoli 35 stopinj, v Catanii pa 37 stopinj Celzija, vendar strokovnjaki napovedujejo še nekoliko toplejši vikend. V petek bi lahko temperature dosegle 40 stopinj Celzija.

Italijanske občine bodo pripravile posebne sezname zdravstveno oslabljenih ljudi, za katere je potrebno v vročih dneh še posebej skrbeti. Tako želijo preprečiti ponovitev situacije iz leta 2003, ko je zaradi vročinskega vala umrlo 8.000 ljudi.

Vročinski val je zajel tudi Hrvaško. V Dubrovniku in Šibeniku je bilo že ob 10. uri 31 stopinj Celzija, najvišje dnevne temperature pa bodo znašale med 32 in 37 stopinj.

Na Hrvaškem bo cel vikend vroč in sončen, do rahlega upada temperatur pa bo prišlo - tako kot v Sloveniji - v začetku prihodnjega tedna.

C. R.

Vreme po Evropi, gneča na cestah