Katarina Kresal je podpisala začetek enega zunanjega nadzora policije, drugi pa naj bi bil zaključen. Foto: MMC RTV SLO
Katarina Kresal je podpisala začetek enega zunanjega nadzora policije, drugi pa naj bi bil zaključen. Foto: MMC RTV SLO
Zaradi spornega nakupovanja žene tedanjega zunanjega ministra s službenim avtomobilom je notranja ministrica odredila zunanjo preiskavo policije.

Ministrica je sicer izredni zunanji nadzor določila po tem, ko je Kosova protikorupcijska komisija zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic podala kazensko ovadbo zoper enega znanega in več neznanih vodilnih delavcev Generalne policijske uprave notranjega ministrstva, poroča Radio Slovenija.

Do suma zlorabe uradnega položaja naj bi prišlo pri policijski obravnavi primera Marjetice Rupel iz leta 2006, ko je žena tedanjega zunanjega ministra Dimitrija Rupla odšla po zasebnih opravkih z avtomobilom ministrstva. Policija je takrat sicer primer začela obravnavati, vendar ga je pozneje, po mnenju komisije, iz nekaterih neznanih razlogov zaključila s poročilom okrožnemu državnemu tožilstvu z ugotovitvijo, da ni zbrala dovolj dokazov za potrditev suma kaznivega dejanja.

Ministrica je sicer od generalne policijske uprave dobila pojasnilo, da je bil postopek ustavljen zato, ker se je z mnenjem policije, da ni znakov kaznivega dejanja, strinjalo tudi okrožno državno tožilstvo v Ljubljani. Kljub temu, pa je ministrica v okviru svojih pristojnosti odredila izvedbo zunanjega nadzora dela policije, ki ga od danes dalje izvajajo delavci direktorata za policijo in druge varnostne naloge pri MNZ-ju, ki ga vodi Srečko Jarc.

Primer Ormož: Zaključeno poročilo o izrednem nadzoru
Radio Slovenija pe še poroča, da naj bi na direktoratu zaključili tudi poročilo o izrednem zunanjem nadzoru v primeru umora v Ormožu. Zoper morilca, sicer nekdanjega partnerja žrtve, je bil letos novembra izrečen ukrep prepovedi približevanja, vendar ga je ta v dvakrat kršil, enkrat pa je celo nasilno vstopil v stanovanje. V nobenem primeru pa policija ni ukrepala.

Radio Slovenija še dodaja, da zunanji nadzor ni pokazal kakšnih hudih kršitev policistov, ampak je opozoril na nekatere sistemske napake, ki jih bo skušalo ministrstvo v prihodnje odpraviti.

C. R.