Zaradi sporne uporabe službenega vozila, s katerim se je žena tedanjega zunanjega ministra Marjetica Rupel odpravila po nakupih, je notranja ministrica odredila zunanjo preiskavo policije. Foto: MZZ
Zaradi sporne uporabe službenega vozila, s katerim se je žena tedanjega zunanjega ministra Marjetica Rupel odpravila po nakupih, je notranja ministrica odredila zunanjo preiskavo policije. Foto: MZZ
Katarina Kresal
Ministrica za notranje zadeve je od novega v. d. generalnega direktorja policije zahtevala, da se opredeli do ugotovitev nadzora in predlaga ustrezne ukrepe. Foto: MMC RTV SLO
Janko Goršek
Kot je pojasnil Goršek, v policiji predkazenskega postopka nobeden ne more ustaviti, ker je to izključno v domeni okrožnega državnega tožilstva. Foto: MMC RTV SLO

Ob tem na ministrstvu za notranje zadeve dodajajo, da je bil postopek nadzora zapleten "zaradi političnega vidika primera in njegove medijske izpostavljenosti".

Kot je znano, sta po odredbi ministrice za notranje zadeve Katarine Kresal 23. decembra lani dva nadzornika sektorja za usmerjanje in nadzor policije (ta deluje v okviru direktorata MNZ-ja za policijo in druge varnostne naloge) izvedla nadzor nad izvajanjem nalog policije v zvezi z obravnavo suma zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic, povezanega z uporabo službenega vozila ministrstva za zunanje zadeve za domnevno zasebne namene žene takratnega zunanjega ministra Marjetice Rupel.

Odločitev, da se preiskava ustavi, sprejel Jevšek
Na podlagi nadzora je bilo pripravljeno podrobno poročilo, na katerega je svoje odzivno poročilo pripravila tudi policija. Kot sta ugotovila nadzornika, je odločitev za prenehanje nadaljnjih aktivnosti kriminalističnega zbiranja obvestil sprejel direktor uprave kriminalistične policije (UKP) Aleksander Jevšek po posvetovanju z vodjo sektorja za gospodarsko kriminaliteto in pomočnikom direktorja UKP. Odločitev je potrdilo pristojno okrožno državno tožilstvo, ki je tudi formalno ustavilo kazenski postopek.

Z Jevškovo odločitvijo o prenehanju nadaljnjih aktivnosti se posamezni kriminalisti niso strinjali,
komisija za preprečevanje korupcije pa je zaradi tega direktorja UKP-ja in neznane policiste ovadila pri pristojnem državnem tožilstvu, ki pa je ovadbo zavrglo, trditve iz poročila navajajo na MNZ-ju.

Obe poročili kažeta na sistemske pomanjkljivosti
Nadzornika sta v poročilu zapisala še, da način ravnanja pristojnih na UKP-ju v konkretni zadevi ni imel sistemskega pokritja v zakonodaji in internih aktih policije, čemur pa policija nasprotuje in opozarja na siceršnjo ustaljeno prakso v podobnih primerih.

Tako nadzorno kot odzivno poročilo v zvezi z nadzorom kaže na dejanske sistemske pomanjkljivosti pri obravnavanju tovrstnih primerov, "ne samo v razmerju med kriminalisti, ki vodijo preiskavo, in njihovih nadrejenih, ampak tudi glede dopustnega obsega obveščanja vodstva ministrstva s strani policije o tekočih predkazenskih postopkih in predvsem v ureditvi in razumevanju usmerjanja in komunikacije na relaciji policija - državno tožilstvo".

Goršek: Predkazenskega postopka ne more nihče ustaviti
Prejšnji teden je ministrica za notranje zadeve od novega v. d. generalnega direktorja policije Janka Gorška zahtevala, da se opredeli do ugotovitev nadzora in predlaga ustrezne ukrepe. Goršek je po predstavitvi poročil dejal "ugotovitve iz samega nadzora, kar se tiče moje odločitve, ne podajajo razlogov, zaradi katerih bi jaz predlagal ali razrešil Aleksandra Jevška".

Kot je še pojasnil, v policiji "predkazenskega postopka nobeden ne more ustaviti", pač pa je ta izključno v domeni okrožnega državnega tožilstva.

T. K.