Anton Krkovič bo zdaj počakal na naslednji korak v postopku. Foto: MMC RTV SLO
Anton Krkovič bo zdaj počakal na naslednji korak v postopku. Foto: MMC RTV SLO
Vadbeno streljanje
Anton Krkovič: Z zadevo Patria nimam nič. Foto: MMC RTV SLO
Anton Krkovič o svoji vpletenosti v zadevi Patria.
Patria
Zadeva Patria dobiva nove in nove razsežnosti. Foto: MMC RTV SLO

Krkovič je po zaslišanju povedal tudi, da ga preiskovalcem "niti približno" ni uspelo prepričati o razlogih, zaradi katerih mu je bil dodeljen status osumljenca, zato se je odločil, da na njihovih 150 vprašanj ne bo odgovarjal. Brigadir se je na zaslišanju tako branil z molkom, zdaj pa namerava počakati na naslednji korak v postopku.

Na zaslišanje vabljen že drugič
Na zaslišanje je bil vabljen že drugič. Kot je razložil, je prvo vabilo prejel pred kakšnim mesecem dni, ko so ga na razgovor povabili slovenski kriminalisti. Takrat je bil na zaslišanje vabljen kot oseba, ki bi lahko razpolagala s koristnimi podatki za preiskavo. Nato je prejel vabilo na nov razgovor, na katerem bi bili navzoči tudi finski preiskovalci, na vabilu pa pa mu je bil dodeljen status osumljenca.

Prav zato je zdaj od Fincev zahteval, da utemeljijo ta njegov status, a je bilo pojasnilo po njegovih besedah izjemno šibko in ga ni prepričalo.

Krkovič: Osumljenec sem zaradi črke H
Preiskovalci so ga seznanili s pisnimi korespondencami nekih tretjih oseb, ki naj bi ga omenjale, v okviru tega komuniciranja pa naj bi sledila tudi obtožba, da "sem se večkrat srečal s Finci", razlaga brigadir. Da gre za njega, naj bi preiskovalci sklepali iz dokumenta, v katerem je zapisana črka H. Ta dokument so mu tudi pokazali. Kot trdi, ne ve, kako bi lahko črko H sploh povezali z njegovim imenom, saj to ni nobena njegova kratica, prav tako sam ni visoki general.

Krkovič: Blizu cirkusa sem zaradi prijateljskega srečanja v HSE-ju
Krkovič zatrjuje, da pri poslu z oklepniki ni imel nobene vloge in da o njem ni bil niti obveščen. "Niti na izbor WC-papirja nisem vplival," zagotavlja, meni pa, da ga je "blizu cirkusu" pripeljalo to, da se je po nekem naključju znašel na kavi v prostorih Holdinga Slovenskih elektrarn. To se je zgodilo 1. septembra 2005, ko je, kot pravi, tja spremljal prijatelja Ivana Črnkoviča, "s katerim prijateljujeva od malih nog, saj sva iz istega kraja". Črnkovič, sicer direktor Rotisa (Rotis je bil Patriin podizvajalec za posel z oklepniki), naj bi mu takrat predlagal, da bi se po kosilu ustavila pri takratnem direktorju HSE-ja Jožetu Zagožnu, s katerim so si blizu že iz osamosvajanja države. Tja naj bi brigadir prišel v civilni opravi in naj ne bi nastopal z nikakršnega položaja.

Pred preiskovalce še več osumljencev in prič?
Finci naj bi v Sloveniji tudi tokrat zaslišali več posameznikov. Po neuradnih informacijah jim namreč sredi oktobra ni uspelo zaslišati vseh osumljencev in prič, ker so se nekateri ali opravičili ali pa izognili vročitvi vabila, je poročal Radio Slovenija.

Björqvist informacij ne želi komentirati
Več o dogajanju ni znanega, saj so novinarji zaman čakali na izjave pred policijskimi prostori v ljubljanskem BTC-ju. Zaslišanja naj bi tokrat potekala na drugih lokacijah kot prejšnjič. Finski preiskovalec Kaj Erik Björqvist, ki naj tokrat ne bi bil med zasliševalci, pa ni želel odgovoriti niti na vprašanje, ali so Finci res znova na delu v Sloveniji.


Spomnimo, da so zaslišanja v naši državi opravljali že sredi oktobra, ko so med drugimi zaslišali nekdanjega premierja in predsednika SDS-a Janza Janšo, poslovneža Rudolfa Lebana, slikarja Jureta Cekuto in Jožeta Zagožna. Ta je bil v mandatu prejšnje vlade direktor Holdinga Slovenskih elektrarn in predsednik nadzornega sveta Gorenja.

Anton Krkovič o svoji vpletenosti v zadevi Patria.