Finski preiskovalec je bil doma bolj zgovoren kot pri nas. Foto: EPA
Finski preiskovalec je bil doma bolj zgovoren kot pri nas. Foto: EPA

V zvezi z afero Patria imamo ogromno materiala, v katerem se večkrat pojavlja ime Janeza Janše, je za neko domačo televizijo dejal finski preiskovalec Kaj Erik Björkqvist.

Kot je znano, Björkqvist za slovenske medije po Janševem zaslišanju ni želel dajati izjav, zgovornejši pa je bil do tujih medijev, denimo do hrvaške Nova TV. Za finsko komercialno televizijo Nelonen je med drugim dejal, da imajo veliko zaplenjenega materiala, in sicer dokumentov, podatkov, elektronske pošte in podobno.

Sumi proti Janši temeljijo na tem gradivu oziroma na vsem, kar je pri pregledu gradiva prišlo na dan, je povedal. Kot je še poročal novinar TV Slovenija Matej Hlebš, je na vprašanje, kolikokrat se v teh dokumentih pojavi ime Janša, odvrnil, da se je večkrat pojavilo v mnogo dokumentih, materialih in zaslišanjih.

Janša: Moje ime le v enem dokumentu
Kot je znano, je Janša po zaslišanju sicer dejal, da so mu Finci pokazali le en dokument z njegovim imenom, in sicer t. i. štabni dokument Patrie. Prvi naj bi ta dokument videl predsednik protikorupcijske komisije Drago Kos, ki naj bi po Janševih trditvah politično spletkaril v ozadju celotne afere, del katere naj bi bil tudi glavni finski preiskovalec Björkqvist sam.

Kos je očitke že zavrnil kot neumnost; kot pravi, Janša dela politično zaroto iz običajne kriminalne zgodbe.

Avstrijski organi zagrozili Björkqvistu?
Avstrijski pristojni organi naj bi po poročanju TV Slovenija Björkqvistu zaradi njegovega načina dela celo že uradno zagrozili s prekinitvijo sodelovanja. Na avstrijskem notranjem in pravosodnem ministrstvu teh informacij ne komentirajo, prav tako tudi ne na dunajskem tožilstvu.