Je pri izvajanju zakona o Pomurju prihajalo do konflikta interesov? Foto: MMC RTV SLO
Je pri izvajanju zakona o Pomurju prihajalo do konflikta interesov? Foto: MMC RTV SLO
Horvat je prepričan, da bi podobne projektne pisarne kot v Pomurju potrebovali v vseh slovenskih regijah. Foto: MMC RTV SLO

V DZ-ju se je nadaljevala seja odbora za lokalno samoupravo in regionalni razvoj, na kateri so obravnavali poročilo o izvajanju ukrepov zakona o razvojni podpori Pomurski regiji v obdobju 2010-2015 v letu 2010.

Igor Strmšnik, namestnik direktorja Službe Vlade RS za lokalno samoupravo in regionalni razvoj (SVLR), je pojasnil, da je imel srečo, ker ni bil vključen v pisanje projektnih nalog pri javnem naročilu, v katerem je bilo izbrano podjetje Oikos, saj je delal druge naloge, niti naj ne bi bil nadrejen nikomur, ki je sodeloval na projektu.

"Ko sem ugotovil, da je bil Oikos izbran, sem vse tri ministre o tem obvestil. Možni konflikt interesov je bil izključen s tem, da so vsi trije ministri upoštevali posebno situacijo. Tudi zdaj ne sodelujem pri projektu in ne vem, kako se razpleta glede Oikosa," je pojasnil.

Horvat: Projektne pisarne so potrebne v vseh regijah
Andrej Horvat
, državni sekretar v kabinetu predsednika vlade in vodja projektne pisarne v Pomurju v letu 2010, je dejal, da bi bilo treba podobne projektne pisarne kot v Pomurju odpreti v vseh regijah. Tako bi se po njegovem krepila tudi obmejna območja, ne le os Maribor-Ljubljana- Koper.

Poudaril je, da je treba najti tržno nišo, s katerimi bi pritegnili tuje vlagatelje, ki bi vlagali v Slovenijo. Kot posebno prednost Pomurja je ob tem poudaril, da njegovi prebivalci govorijo dva tuja jezika, in sicer nemški in madžarski jezik.

Učinki zakona o Pomurju pozitivni
Odbor je učinke zakona o Pomurju ocenil kot pozitivne in pozval SVRL, naj še pospeši ukrepe, predvidene z zakonom in zagotovi dodatna finančna sredstva za njihovo izvajanje.