Ministri so potrdili novelo zakona o visokem šolstvu, ki jo je pripravilo Zupanovo ministrstvo. DZ jo bo obravnaval po nujnem postopku. Foto: RTV SLO
Ministri so potrdili novelo zakona o visokem šolstvu, ki jo je pripravilo Zupanovo ministrstvo. DZ jo bo obravnaval po nujnem postopku. Foto: RTV SLO
Zastavi Slovenije in Evropske unije
V pripravah na predsedovanje Slovenije je bila oblikovana tudi strategija komuniciranja. Foto: RTV SLO
Sunčani Hvar
Novela naj bi preprečevala ali pa olajševala ponovitev afere Sunčani Hvar. Foto: RTV SLO
Celostna predstavitev Slovenije
Rože se s slovenskih prestavitvenih vsebin počasi poslavljajo. Foto: RTV SLO

Minister za visoko šolstvo Jure Zupan je pojasnil, da predlagana novela odpravlja pravno praznino glede razmerij med zdajšnjimi in novimi študijskimi programi ter stopnjami izobrazbe, enovit magistrski študij pa bo mogoče izvajati, le če bo za to z zakonom ugotovljena potreba. Vlada favorizira bolonjske programe po sistemu 3+2. Novela prav tako določa, da bodo vsi letniki prvih dveh stopenj po bolonjskem programu brezplačni.

Prva bolonjska raven izobrazbe bo ekvivalentna dosedanji višješolski, druga univerzitetni, tretja pa magistrski in doktorski izobrazbeni stopnji.
ŠOS je proti
Spremembe novele naj bi bile usklajene tudi s ŠOS-om, kar pa so na študentski organizaciji zanikali. Nasprotujejo namreč neustreznemu načinu zunanjega zagotavljanja kakovosti v visokem šolstvu, enačenju starih in novih diplomskih stopenj, uvajanju enotnega petletnega magistrskega cikla ter negotovemu financiranju druge bolonjske stopnje.

Priprave na predsedovanje po načrtu
Ministrski zbor je sprejel tudi poročilo o pripravah Slovenije na predsedovanje EU-ju v prvi polovici leta 2008. Prihodnji mesec bo vodja širše delovne skupine za predsedovanje s poročilom seznanil pristojna delovna telesa v DZ-ju in slovenske evroposlance.

Priprave potekajo, kot je bilo načrtovano - v končni stopnji so kadrovske priprave, pripravljen je osnutek koledarja dogodkov, po načrtih poteka tudi obnova objektov, kjer bodo v Sloveniji poglavitni dogodki med predsedovanjem.

Vlada je z današnjim sklepom Center za podporo pri približevanju EU-ju preimenovala v Center za evropsko prihodnost, njegov sedež bo od zdaj na gradu Jable v Loki pri Mengšu. Za člana uprave je bil imenovan Janez Lenarčič, ki bo zamenjal Marcela Koprola. Lenarčič, dozdajšnji vodja stalnega predstavništva RS-ja pri OVSE-ju na Dunaju, bo s 1. majem tako prevzel tudi položaj državnega sekretarja za evropske zadeve in vodje vladne službe za evropske zadeve.

Pospešena liberalizacija nepremičnin
Prav tako je bil v DZ poslan predlog zakona o pogojih za pridobitev pravice fizičnih in pravnih oseb držav kandidatk za članstvo v EU-ju do nepremičnin. Določbe bodo v primeru njihovega sprejetja tujcem iz držav kandidatk po vzajemnem ključu omogočale nakup nepremičnin v Sloveniji in obratno.

Največji interes slovenski državljani izkazujejo za nakup nepremičnin na Hrvaškem. Novela zakona, ki naj bi jo DZ obravnaval po hitrem postopku, naj bi pospešila proces liberalizacije hrvaškega nepremičninskega trga, ki bi se sicer odprl šele leta 2009, ko bi bila naša južna soseda k njegovi sprostitvi zavezana na podlagi stabilizacijsko-pridružitvenega sporazuma.

Ministri so obravnavali tudi predlog novele zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, ki slovenski pravni red usklajuje z evropsko direktivo o dejavnostih in nadzoru ustanov za poklicno pokojninsko zavarovanje.

Gospodarske teme
Vlada je prav tako sprejela sklep, s katerim je urad za informiranje pooblastila za izvedbo anonimnega natečaja za pridobitev nove predstavitvene podobe Slovenije za komuniciranje z javnostmi. Razpis za logotip in slogan bo v medijih objavljen junija.

Odstop Rajka Vojtkovszkega z mesta direktorja Javnega zavoda Kobilarna Lipica so ministri portrdili, prav tako pa tudi imenovanje Matjaža Pusta na mesto vršilca dolžnosti za šest mesecev.

Odgovor Gil Roblesu
Vlada je sprejela mnenje o poročilu zdaj že nekdanjega komisarja Sveta Evrope za človekove pravice Alvara Gil Roblesa o stanju spoštovanja le-teh v Sloveniji in napredku pri izvajanju njegovih priporočil. Robles je pred tedni objavil poročilo, v katerem je izpostavil, da Slovenija še vedno ni ustrezno rešila vprašanja zaščite manjšin in Romov ter nestrpnosti do istospolno usmerjenih. Opozoril pa je na napredek pri odpravljanju diskriminacij, reformi policije, boju proti trgovini z ljudmi in zagotavljanju enakopravnega dostopa do zaposlitve.

Vlada odgovarja, da je temeljni romski zakon, ki bo urejal romsko tematiko, v pripravi, prav tako pa naj bi bilo še letos z ustavnim zakonom rešeno vprašanje izbrisanih. Ministrski zbor pa je kot neutemeljene zavrnil očitke o neprizadevnosti organov oblasti za sodelovanje z nevladnimi organizacijami pri integraciji beguncev in prosilcev za azil.

Mnenje bo Svetu evrope priloženo v obliki aneksa Gil Roblesovemu poročilu.