Minister Zalar je osnutek navodil dvakrat spremenil. Foto: MMC RTV SLO
Minister Zalar je osnutek navodil dvakrat spremenil. Foto: MMC RTV SLO

Podrobne vsebine mnenja na vrhovnem tožilstvu ne bodo razkrili, saj želijo, da se z njim najprej seznani minister. Prejem mnenja so potrdili tudi na ministrstvu za pravosodje, kjer pravijo, da ga bodo natančno preučili.

Kot je znano, gre za navodila, ki jih je minister Aleš Zalar izdal po nadzoru na ljubljanskem okrožnem tožilstvu, potem ko je to sprožilo kazenski pregon zoper finskega novinarja Magnusa Berglunda. Na tožilstvu so rok za odgovor, potem ko so že enkrat zaprosili za njegovo podaljšanje, sicer označili kot nerazumno kratek, a so napovedali, da bo pripravljen pravočasno.

Kot je znano, je prvo različico minister generalni državni tožilki Barbari Brezigar in vodji ljubljanskega okrožnega tožilstva Tamari Gregorčič poslal 8. januarja, obe pa sta nanj odgovorili 18. januarja. Sledil je sestanek med ministrom, Brezigarjevo in vodji vseh enajstih okrožnih tožilstev, kjer je Zalar predlagal nekoliko spremenjen osnutek.

Nato je minister navodila spremenil še tretjič, Brezigarjeva je zaprosila za podaljšanje roka, Zalar pa je nato določil 27. januar.