Zalar je znova kandidiral za predsednika okrožnega sodišča, a ga pravosodni minister ni želel imenovati. Foto: RTV SLO
Zalar je znova kandidiral za predsednika okrožnega sodišča, a ga pravosodni minister ni želel imenovati. Foto: RTV SLO
Aleš Zalar bo predlagal presojo ustavnosti člena zakona o sodiščih, ki govori o imenovanju predsednika sodišča. Foto: RTV SLO

S pritožbo bo spodbijal razsodbo vrhovnega sodišča, hkrati pa zahteval tudi ustavno presojo tistega dela zakona o sodiščih, ki ureja imenovanje predsednikov sodišč.

Ustavno sodišče bo še pozval, naj zadrži ponovljeni razpis za predsednika ljubljanskega okrožnega sodišča, zahteval pa bo tudi, da se ponovi postopek upravnega spora pred vrhovnim sodiščem.

Štiri razlage zakona
Zalar je povedal, da so se doslej pojavljale kar štiri razlage tistega dela zakona o sodiščih, ki ureja imenovanje predsednikov. 62. člen zakona naj bi si tako po svoje razlagali tako Zalar kot minister Šturm, upravno sodišče in vrhovno sodišče.

Po besedah Zalarja zdaj ne gre več za to, ali je on primeren kandidat za predsednika sodišča, temveč za spor o tem, kaj piše v zakonu o sodiščih.

Kot je znano, je vrhovno sodišče ugodilo pritožbi pravosodnega ministra Lovra Šturma in razsodilo, da ima minister pravico zavrniti imenovanje predsednikasodišča tudi v primeru, če mu sodni svet predlaga enega samega kandidata.