Pravosodni minister Aleš Zalar je prepričan, da se bodo rezultati dela tožilstev z novim zakonom izboljšali. Foto: Ministrstvo za pravosodje
Pravosodni minister Aleš Zalar je prepričan, da se bodo rezultati dela tožilstev z novim zakonom izboljšali. Foto: Ministrstvo za pravosodje

Gradivo bo zdaj pregledalo državno tožilstvo, sledil bo delovni posvet s tožilci, ki naj bi bil le dan po prvomajskih praznikih, v parlamentarni proceduri pa naj bi se zakon znašel do poletja, je povedal minister za pravosodje Aleš Zalar.

Zalar: Slabi rezultati na področju gospodarskega kriminala
Minister napoveduje, da bodo tožilstva z novim zakonom uspešneje preganjala gospodarski kriminal, kot so zlorabe, korupcija, pranje denarja in davčne utaje. To je po mnenju Zalarja področje, kjer so rezultati slabi.

Več pooblastil tožilskemu svetu
Zakon predvideva, da bo generalni državni tožilec pripravil, omogočil in izpeljal konsistentno politiko pregona. Tako naj bi pripravil predlog nacionalne politike pregona in ga posredoval v odobritev tožilskemu svetu, ki bo dobil nova pooblastila na kadrovskem področju, področju politike pregona in tudi na področju merjenja uspešnosti in učinkovitosti dela tožilcev.

Tožilci bodo odgovorni za rezultate
Zalar napoveduje še eno veliko spremebo, in sicer, da bodo vodje tožilstev odgovorni za rezultate na svojih tožilstvih. Ministrstvo načrtuje tudi depolitizacijo tožilstva, predvsem v primerih postavljanja in odstavljanja vodilnih tožilcev, vodij tožilstev in generalnega državnega tožilca.