Opozicija koaliciji glede izbrisanih očita več dejanj, sumi pa celo na korupcijo. Foto: MMC RTV SLO
Opozicija koaliciji glede izbrisanih očita več dejanj, sumi pa celo na korupcijo. Foto: MMC RTV SLO
Katarina Kresal
Notranja ministrica je pojasnila, da je bilo do sedaj izdanih 1100 odločb izbrisanim. Foto: MMC RTV SLO
Prva preiskovalna komisija v tem mandatu

Jože Tanko iz SDS-a, ene od strank, ki so zahtevo vložile, koaliciji očita troje - pripravo in izvedbo štetja izbrisanih, neustrezno izvrševanje odločbe ustavnega sodišča, sumijo pa celo, da je v teh postopkih prišlo do koruptivnih dejanj.

Po mnenju poslancev SDS-a, SLS-a in SNS-a sta za to odgovorna ali nekdanji notranji minister Rado Bohinc ali pa zdajšnja notranja ministrica Katarina Kresal. "Mogoče je, da sta za to kriva kar oba," je dejal Tanko.

Opozicija bi pojasnilo o razliki med štetjema
Razložil je, da želijo s parlamentarno preiskavo ugotoviti, po čigavem naročilu in po kakšni metodologiji sta bili izvedni obe štetji izbrisanih, torej tisto iz leta 2003 in letošnje. Tukaj opozarjajo, da je med obema občutna razlika. Kot navajajo, je bilo ob prvem štetju evidentiranih 18.305 izbirsanih, ob drugem pa 25.701.

Prav zato bi radi ugotovili, pojasnjujejo, kako je nastala ta razlika in ali je bilo katero izmed števil prirejeno interesom politične oblasti. Tanko je povedal, da obstaja utemeljen sum, da je šlo v enem ali drugem primeru, morda celo v obeh, za politično motivirano štetje.

Neustrezno izvajanje odločbe?
Parlamentarno preiskavo poled tega zahtevajo še zaradi po njihovem mnenju neustreznega izvajanja osme točke odločbe ustavnega sodišča.

"Komisije se ne bojimo"
Ministrica Kresalova je medtem že zavrnila vse navedbe predlagateljev za parlamentarno preiskavo. "Vse, kar na ministrstvu delamo, je povsem zakonito in imamo mirno vest, zato se pravzaprav preiskovalne komisije ne bojimo," je dejala.

Ob tem je dodala, da opozicija izkorišča vsa parlamentarna sredstva, da bi onemogočila izpolnitev ustavne odločbe. Pripomnila je, da bi bilo morda dobro premisliti o ustanovitvi komisije, ki bi preiskovala, kdo je vsa ta leta zavlačeval z rešitvijo problema.

Notranja ministrica je še razložila, da je bilo do zdaj izdanih več kot 1100 odločb izbrisanim, kar je približno tretjina.

DZ kmalu o interpelaciji
Obravnava interpelacije zoper Kresalovo bo kmalu na vrsti. Interpelacijo o delu in odgovornosti je SDS vložil pred mesecem dni. V njej ministrici očitajo neuresničevanje 8. točke odločbe ustavnega sodišča, zlorabo ministrstva za politične namene, ignoriranje izidov referenduma o "tehničnem" zakonu o izbrisanih, ustvarjanje neenakosti pred zakonom in očitno ogrožanje sistema javnih financ.

Predsednik vlade Borut Pahor je Kresalovo takoj podprl, ministrica pa je nato v odgovoru očitke v celoti zavrnila. Kresalovo je nato podprla še vlada.

S. Z.

Prva preiskovalna komisija v tem mandatu