Foto:
Foto:
Kresalova: Status tujcev bo uredil poseben zakon

Ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal, ki je v MMC-jevi klepetalnici odgovarjala na vprašanja bralcev, je za MMC povedala, da je do danes šlo na pošto nekaj več kot 800 odločb izbrisanim, sicer pa o odškodninah odločajo sodišča in če bodo vložene tožbe, jih bodo morala ta tudi odobravati do konca.

"Odločbe, ki se danes izdajajo so na podlagi odločitve ustavnega sodišča za točno določeno že preverjeno obdobje v preteklosti, za vse ostale izbrisane, pa bodo postopki šli po posebnem zakonu, kjer bodo točno določeni pogoji, ki jih potrebuje oseba, da pridobi stalno prebivališče, in upravi organ bo speljal celotni postopek ter ugotovil, ali so podani pogoji in na koncu dal soglasje ali zavrnil predlog za stalno prebivališče," je pojasnila ministrica.

Kaj ministrica meni o reševanju meje s Hrvaško, lahko izveste v priloženem videu.

Z boljšim nadzorom policije manj kršenja pravic
Sicer pa Kresalova pravi, da je ena izmed prioritet njenega mandata vzpostavitev neodvisnega sistema nadzora nad delom policije, s katerim bi zmanjšali kršitve človekovih pravic in povečali ugled policije. Po njenih besedah je "danes nadzor razpršen na policijo, ministrstvo in vrhovno državno tožilstvo, zaradi česar je manj učinkovit in stroškovno potraten."

Celoten klepet z ministrico Katarino Kresal si lahko preberete tukaj.

Bo nesporazumov v vladi manj?
Klepet se je dotaknil tudi prvih 100 dni delovanja vlade Boruta Pahorja, na katero kritike ne letijo le iz opozicije, kritični so namreč tudi v koalicijski stranki Zares. Kreslova pravi, da je ta vlada prevzela mandat v izjemno težkih časih, mnogo težjih, kot so jih imele prejšnje vlade. "Verjamem, da bo nesporazumov vedno manj in da bo ta vlada, ki je res sestavljena iz mnogih odličnih strokovnjakov, popeljala Slovenijo na pot razvoja," je prepričana notranja ministrica.

Afera z nakupom patrij se mora razrešiti
Afera Patria, ki je pred volitvami razburjala slovensko javnost, se je v zadnjih mesecih umaknila z naslovnic medijev, a ministrica meni, da je tej aferi je treba priti do dna. "Policija ima sedaj vse pogoje za neodvisno in strokovno delo in kot mi zagotavljajo, sodelovanje s finsko policijo sedaj dobro teče," je še povedala.

A. M. / A. S.

Kresalova: Status tujcev bo uredil poseben zakon