Katarina Kresal in Gregor Golobič pričakujeta široko razpravo oz. konkretno dopolnitev kolicijske pogodbe. Foto: MMC RTV SLO
Katarina Kresal in Gregor Golobič pričakujeta široko razpravo oz. konkretno dopolnitev kolicijske pogodbe. Foto: MMC RTV SLO
Gregor Golobič
Golobič je pojasnil, da Zaresovi predlogi govorijo tudi o pokrajinah, stavijo pa na to, da bi jih bilo manj, kot jih je v načrtu odhajajoče vlade. Foto: MMC RTV SLO
Prvaka: Na vrsti razprava o osnutku

"Osnutek koalicijske pogodbe je prvi začetni kamen in je dobra osnova za nadaljnjo razpravo. Nisem šla iskat razlik, ampak predvsem osnovne skupne točke," je v Odmevih poudarila prva dama LDS-a. Zadovoljna je, ker je "znanje v pogodbi postavljeno zelo visoko". Po njenih besedah so tudi povečanje učinkovitosti gospodarstva in povrnitev zaupanja ljudi v pravosodje tiste točke, ki jih je LDS vedno postavljal kot temeljne.

Kresalova pogreša konkretnost
Prvaku Zaresa se zdi prav, "da SD ni povzemal naših programskih dokumentov v večji meri, kot so to storili doslej, ker bomo to znali sami storiti bolje". Golobič je pojasnil, da je 99 predlogov Zaresa predstavlja sporočilo, da razprava o pogodbi ni končana.

Kresalova v pogodbi sicer pogreša konkretnost, vendar je prepričana, da je bil osnutek namensko tako zastavljen. "Vidi se, da so vsebine vsem skupne in naša smer bo šla v to, da jo bomo dopolnjevali s konkretnostjo," je dodala.

Golobič: O reševanju vprašanj glede Hrvaške potreben razmislek
Golobič je na drugi strani zatrdil, da je v osnutku pogodbe že več konkretnih pobud Zaresa: na primer znižanje sejnin, nagrad. Po njegovem mnenju bo treba razmisliti, ali je "res potrebna dosledna kontinuiteta pri zunanji politike do Hrvaške in ali je res nujno postaviti v ospredje posredovanje tretjega oziroma ali ni še prostora za bilateralne razgovore".

Na tem področju se po njegovih besedah pojavljajo razlike. Prvemu možu Zaresa se zdi ta čas izjemno dragocen zato, da se o vsem tem odkrito pogovorijo. "S tem lahko nadgradimo to pogodbo, in to je bil tudi namen tega začetnega osnutka," ga je dopolnila Kresalova.

Kresal: LDS odprt za SLS in DeSUS
O kombinatorikah nove vlade sta strankarksa prvaka povedala, da je bodoči mandatar velikokrat poudaril, da želi postaviti kompetentno vlado in doseči soglasje o njeni sestavi. To bo tudi glavna želja koalicije, je poudarila Kresalova in dodala, da je LDS že večkrat povedal, da so odprti za sodelovanje tako s stranko DeSUS kot s SLS.

Sicer pa imata Zares in LDS po besedah Kresalove nekaj pomislekov glede še enega mandata Karla Erjavca na mestu obrambnega ministra. Teža odločitve in teža koordinacije bo pri tem na prihodnjem mandatarju vlade Borutu Pahorju, sta dodala.

Golobič: Zares končal debato o mestu predsednika DZ-ja
Beseda je tekla še o mestu predsednika državnega zbora. Golobič je v tem kontekstu dejal, da so v stranki v tem tednu to debato končali (v medijih se pojavljajo tri imena članov Zaresa, ki bil lahko kandidirali za mesto predsednika parlamenta: Majda Širca, Pavel Gantar in Matej Lahovnik).

Na vprašanje, ali LDS razmišlja o tem mestu, pa je predsednica LDS-a odgovorila, da se "tudi o tem pogovarjajo, predvsem zato, ker bi na tem mestu zelo dobro izpeljali svojo vizijo pravne države." O tem, ali jo funkcija zanima tudi osebno, ni povedala.

Prvaka: Na vrsti razprava o osnutku