"Stvari ne želimo izumljati na novo, ampak jih želimo na podlagi že večkrat podanih predlogov in pripomb priznanih slovenskih ustavnopravnih strokovnjakov spremeniti tako, da bi se ta izjemno pomemben instrument neposredne demokracije ustrezno uredil," je zapisla Zalokar Oražmova. Foto: MMC RTV SLO

Vodja poslanske skupine Zaresa Cveta Zalokar Oražem je prepričana, da je s predlogom predsednika SDS-a Janeza Janše največja opozicijska stranka spoznala, da so poraženci referenduma o zakonu o RTV vsi.

"Ljudje sistemu referenduma zaradi zlorab ne zaupajo več"
"Ni res, da si koalicija želi spremeniti institut referenduma, ker je ta sistem pokazal, da nam ljudje ne zaupajo. Institut referenduma želimo urediti na ustreznejši način, ker so ljudje pokazali, da temu sistemu zaradi zlorab in političnih iger ne zaupajo več," je v odzivu na Janšev predlog zapisala Zalokar Oražmova.

Dejala je, da se zdi Zaresu predlog SDS-a za en referendumski dan na leto - to naj bi po oceni SDS-a bistveno racionaliziralo referendumsko odločanje, pa tudi udeležba naj bi bila bistveno večja - s sistemskega vidika nedomišljena rešitev. Po njenem mnenju ta predlog ne rešuje bistva problema in kot tak ne predstavlja prave alternative predlogu koalicije, s katerim želijo zaostriti pogoje za razpis naknadnega zakonodajnega referenduma.

Zalokar Oražmova: O referendumskem dnevu smo že razmišljali
Zatrdila je, da so v poslanski skupini Zaresa o uveljavitvi t. i. referendumskega dne oz. najmanj dveh referendumskih dneh razmišljali že ob pobudi za razpis zakonodajnega referenduma o zakonu o ratifikaciji protokola za pristop Hrvaške k Natu.

"Kasneje smo od uvedbe obveznega referendumskega dne oz. dveh dni odstopili, saj bi njuna uzakonitev pomenila, da bi se uveljavitev oz. sprejem zakona, o katerem naj bi se glasovalo na referendumu, lahko zavlekel za čas od 30 dni do 6 mesecev, kar bi lahko blokiralo delovanje državnega zbora in vlade," je pojasnila.

Zares za spremembo 90. člena ustave
"V PS-ju Zaresa smo že dalj časa opozarjali na neustrezno urejenost instituta referenduma in izpostavljali pomembnost ureditve tega področja," je zapisala in spomnila, da so že predlagali spremembo 90. člena ustave. "Sprememba 90. člena ustave, ki določa zakonodajni referendum, je po našem prepričanju potrebna, da se volivce in volivke obvaruje nesmiselnih referendumov, ki se uporabljajo za politične igre in opisano politično instrumentalizacijo instituta referenduma," je dejala.

"Osnovno sporočilo, ki ga želimo dati, je, da je potrebno z iskanjem primerljivih in ustreznih rešitev odgovorno pristopiti k reševanju tega vprašanja. Zadnji aktualni dogodki predstavljajo pravi povod za iskanje politične in ljudske volje, da to področje bolj ustrezno uredimo. Zato razmišljamo, da bi na podlagi 27. člena zakona o referendumu in ljudski iniciativi o ureditvi zakonodajnega referenduma v slovenski ustavi razpisali posvetovalni referendum na celotnem območju države," je še dodala.