Proizvajalci cen zdravil na slovenskem trgu nočejo zniževati, ker so cene izhodiščne tudi za Balkan in Turčijo. Foto: RTVSLO
Proizvajalci cen zdravil na slovenskem trgu nočejo zniževati, ker so cene izhodiščne tudi za Balkan in Turčijo. Foto: RTVSLO
Samo Fakin
Fakin upa, da bodo cene uspeli znižati za 30 odstotkov Foto: RTV SLO
Pogajanje o znižanju cene zdravil

Zavod za zdravstveno zavarovanje je namreč zahteval vrnitev cen na staro raven. Nekatera največja podjetja so sicer pristala na znižanje cen, vendar samo za okoli 20 odstotkov. Ker bo ZZZS s tem še vedno izgubil okrog 6 milijonov, njegov direktor Samo Fakin z izkupičkom pogajanj ni zadovoljen in napoveduje nadaljevanje pogajanj.

Za znižanje cen tudi Bručan
K nadaljnjim pogajanjem je pozval tudi minister za zdravje Andrej Bručan, ki podobno kot ZZZS pričakuje, da bodo pogajalci cene znižali vsaj na izhodiščno raven. Ob tem je Bručan priznal, da so pogajanja o cenah zdravil zahteven in dolgotrajen proces in bodo lahko trajala še nekaj časa.

Najbolj so svoja zdravila podražili Krka, GSK, Astrta Zeneca, Novo Nordisk, Roche, Bayer in Novartis, ki so takoj izkoristili nov pravilnik o cenah zdravil. Poslovno potezo podjetij je pojasnil predsednik komisije za pripravo pravilnika Pavel Poredoš, ki je povedal, da so cene zdravil v Sloveniji izhodiščne za cene na Balkanu in v Turčiji, zato jih farmecevtska industrija noče znižati.

Fakin grozi z umikom proizvajalca s seznama zdravil
ZZZS si je do zdaj uspel izpogajati zagotovila za večinsko ali celo celotno znižanje cen zdravil v onkologiji, ki se izdajajo samo za bolnišnično uporabo. Zahteve po znižanju cen je najmanj upoštevala Krka, najbolj pa so cene znižali pri podjetjih Roche in Lek.

Fakin upa, da mu bo uspelo doseči 30-odstotno znižanje cen. Če proizvajalci cen ne bodo znižali, so pripravljeni uporabiti tudi nekateri mehanizme pritiska, kot je npr. umik proizvajalca s seznama zdravil.

Pogajanje o znižanju cene zdravil