19 ur po sprejemu, 13 ur po izvidu, 5 ur po navodilih iz Ljubljane, a Bor je bil še brez terapije, so agonijo tistega marčevskega dne opisali Borovi starši. Tuja strokovnjaka sta potrdila, da je bilo ukrepanje nezadostno. Foto: MMC RTV SLO
19 ur po sprejemu, 13 ur po izvidu, 5 ur po navodilih iz Ljubljane, a Bor je bil še brez terapije, so agonijo tistega marčevskega dne opisali Borovi starši. Tuja strokovnjaka sta potrdila, da je bilo ukrepanje nezadostno. Foto: MMC RTV SLO
Borova starša
Zdravniška zbornica Slovenije
Če se bo Kaničeva nad sklepom pritožila, bo primer obravnavalo razsodišče druge stopnje. Foto: MMC RTV SLO
Primer Nekrep: Začasni odvzem licence

Zbornica zdravnici očita zmotno presojo in nezadostno ukrepanje ob urgentnem stanju. Odločili so se za začasni odvzem licence za obdobje dveh mesecev. Obtožena zdravnica je ena od treh, ki so v mariborskem kliničnem centru lanskega marca obravnavali primer 12-letnega Bora Nekrepa.

Prvotna obtožnica je zdravnici očitala šest kršitev, med drugim tudi to, da ni odredila prevoza, da ni sodelovala s starši, a je pred obravnavo namestnik tožilca obtožnico omejil na to, da je zdravnica postavila napačno diagnozo in nezadostno ukrepala, poroča Radio Slovenija.

Zdravnici se obtožbe ne zdijo utemljene
Zdravnica Zlatka Kanič je danes pred razsodiščem Zdravniške zbornice Slovenije povedala svoj zagovor, v katerem je dejala, da nobena od obtožb ni utemeljena.

"Kaničeva je storila vse, kar je bilo v njeni moči, da bi bolniku postavila pravilno diagnozo in ga ustrezno zdravila. Opustila ni nobenega potrebnega diagnostičnega postopka, prav tako je po postavitvi diagnoze Reye sindroma bolnika zdravila skladno z navodili za zdravljenje v primeru te diagnoze," so dejali v odvetniški pisarni, ki zastopa zdravnico.

Zagovor prizadel starše
Zaradi takšnega prepričanja zdravnice so starši umrlega Bora po besedah odvetnika Andreja Pitaka ogorčeni in prizadeti. "Oseba, ki je starše ignorirala, ki je tiste ure sploh niso videli, šest ur pred prevozom v Ljubljano pa jih pošiljala domov, se zdaj zagovarja, kaj vse je naredila za dečka," ogorčenja ne more skriti niti Pitako.

Pred razsodišče še en zdravnik
Zbornica bo zdaj v roku 30 dni odločitev zapisala in jo vročila zdravnici v postopku, njenemu zagovorniku, tožilcu ter prijavitelju. Postopek še ni pravnomočno končan, saj je še mogoča pritožba, ki jo je zagovornik zdravnice že napovedal. Razsodišče bi sicer moralo danes razpravljati tudi o odgovornosti drugega zdravnika, vpletenega v to zadevo, a je bila razprava prestavljena, ker se je zdravnik opravičil.

V Mariboru bodo navodila zbornice upoštevali
Odbor za strokovno-medicinska vprašanja pri zdravniški zbornici je pred tedni presodil, da je prišlo v primeru Nekrep do zmotne zdravniške presoje. Poročilo odbora je obravnaval tudi svet mariborskega kliničnega centra, kjer so nato povedali, da od zbornice pričakujejo predlog ukrepov, ki zadevajo oba vpletena zdravnika, sami pa bodo ukrepe v skladu s pooblastili tudi v celoti izvedli.

Starši 12-letnega Bora Nekrepa, ki je marca lani umrl zaradi previsoke ravni amoniaka v krvi, so zdravnico na mariborski pediatrični kliniki tudi kazensko ovadili, saj ji očitajo umor iz malomarnosti. Poleg tega je pravni zastopnik družine vložil kazenski ovadbi zaradi suma storitve kaznivega dejanja malomarnega zdravljenja proti dvema zdravnikoma na isti kliniki.

Tuja izvedenca kritizirala delo zdravnikov
Mnenji tujih strokovnjakov, ki jih je zbornica zaprosila za oceno odzivov zdravnikov, sta namreč enotni: mariborski zdravniki niso ukrepali, kot bi morali. Zlasti sporno je po mnenju obeh izvedencev dejstvo, da zdravniki opolnoči, ko so izvedeli za veliko količino amoniaka v krvi dvanajstletnega Bora, niso pravilno ukrepali oziroma sploh niso storili ničesar.

A. S.

Primer Nekrep: Začasni odvzem licence