Ker je zdravnikov premalo, so preobremenjeni, zato nimajo dovolj časa za vsakega bolnika. To pa pri ljudeh povzroča nezadovoljstvo, ki pogosto preraste v nasilje. Foto: MMC RTV SLO
Ker je zdravnikov premalo, so preobremenjeni, zato nimajo dovolj časa za vsakega bolnika. To pa pri ljudeh povzroča nezadovoljstvo, ki pogosto preraste v nasilje. Foto: MMC RTV SLO
Med zdravniki in zobozdravniki, ki so sodelovali v anketi, jih je 22 odstotkov med primeri nasilja navedlo metanje predmetov. Foto: MMC RTV SLO
Nasilje nad zdravniki

Incident se je zgodil, ko zdravnik pacienta ni pustil s cigareto v ordinacijo, zato ga je pacient udaril. Pomurski zdravniki vse glasneje opozarjajo, da je njihovo delo, posebej ponoči, vse bolj nevarno, večkrat naj bi jim grozili tudi z orožjem.

Da bi zdravniki lahko delali povsem varno, bi potrebovali vsaj štiri varnostnike, ki pa si jih zdravstveni dom s 300.000 evri izgube ne more privoščiti. V murskosoboški bolnišnici imajo varnostno službo že nekaj let, toda kljub temu pogosto prihaja do fizičnih napadov na zdravnike, saj se večina incidentov zgodi v ordinacijah.

Zaposleni v ambulantah so nasilju mnogo bolj izpostavljeni kot zaposlenih v bolnišnicah, je sicer pojasnil tudi predsednik odbora za pravnoetična vprašanja pri zdravniški zbornici Žarko Pinter.


Kot kažejo rezultati ankete, ki so jo izvedli po lanskem umoru zobozdravnice v ZD-ju Ljubljana, prihaja do razhajanj med pričakovanji bolnika in zdravstvenimi omejitvami, zato se bolniki negativno odzovejo. Tovrstni odzivi pa lahko privedejo tudi do nasilnih dejanj.

Zaradi omejenih sredstev se pojavljajo čakalne dobe oz. se podaljšuje čas čakanja. Ker je zdravnikov premalo, so ti preobremenjeni in imajo premalo časa za vsakega bolnika, opozarja Pinter. Zato so bolniki nezadovoljni z delom zdravnikov.

Osem odstotkov jih je bilo spolno nadlegovanih
Po navedbah Pinterja je med različnimi oblikami nasilja, ki so jih zdravniki in zobozdravniki doživeli v zadnjem letu, 83 odstotkov vprašanih navedlo prepiranje. Sledilo je nesramno, neobčutljivo in nespoštljivo vedenje z 82 odstotki, žalitve, preklinjanja ter uporaba podcenjujočih izrazov z 58 odstotki in ustne ali pisne grožnje z 49 odstotki. 42 odstotkov vprašanih je navedlo, da so doživeli nadlegovanje in ustrahovanje, kazanje žaljivih kretenj je doživelo 27 odstotkov sodelujočih v anketi, žuganje s pestmi pa 24 odstotkov anketiranih.

Med zdravniki in zobozdravniki, ki so sodelovali v anketi, jih je 22 odstotkov med primeri
nasilja navedlo metanje predmetov, 16 odstotkov spolno nadlegovanje z nespodobnim govorjenjem in neprimernimi komentarji, 14 odstotkov vizualno spolno nadlegovanje, osem odstotkov pa telesno spolno nadlegovanje.

Nasilje nad zdravniki