V letu 2009 se lahko upravičencu za izpolnitev pogojev za pridobitev pravice do starostne pokojnine upošteva osem mesecev za posamezno leto obdobja, ki se šteje v dodano dobo. Tako se npr. za tri leta študija šteje 24 mesecev. Foto: MMC RTV SLO
V letu 2009 se lahko upravičencu za izpolnitev pogojev za pridobitev pravice do starostne pokojnine upošteva osem mesecev za posamezno leto obdobja, ki se šteje v dodano dobo. Tako se npr. za tri leta študija šteje 24 mesecev. Foto: MMC RTV SLO
Pri ženskah je polna starost v prehodnem obdobju izenačena z minimalno starostjo za pridobitev pravice do starostne pokojnine. Pri moških pa se polna starost z 62 let in šestih mesecev v letu 2009 povečuje na 63 let. Moški lahko uveljavi pravico do starostne pokojnine pri 58 letih starosti in 40 letih pokojninske dobe. Toda tisti, ki bo uveljavljal pravico pri nižji starosti in nima 40 let delovne dobe, bo imel nižjo pokojnino. Foto: MMC RTV SLO

Kot je pojasnil Brane Kokot z Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, se spremembe glede starosti in pokojninske dobe, potrebne za upokojitev, nanašajo le na ženske. V skladu s pokojninsko reformo iz leta 2000 se namreč pri ženskah pogoji postopno spreminjajo, podaljševanje pa naj bi trajalo še šest let.

Kdaj se lahko upokoji moški in kdaj ženska?
V skladu s pokojninsko reformo, ki se bo po besedah Kokota uveljavljala do leta 2024, se ženske v letu 2009 lahko upokojijo, če so stare 56 let in štiri mesece ter imajo 37 let pokojninske dobe; če so stare 61 let in imajo najmanj 20 let pokojninske dobe ali če so stare 63 let in imajo najmanj 15 let zavarovalne dobe.

Moški pa se lahko v letu 2009 upokojijo, če so stari 58 let in imajo 40 let pokojninske dobe; če so stari 63 let in imajo najmanj 20 let pokojninske dobe ali če so stari 65 let in imajo najmanj 15 let pokojninske dobe.

Pokojninska osnova se izračuna na podlagi plače
Pokojnina se odmeri od pokojninske osnove, višina pokojninske osnove pa se praviloma določi na podlagi plač, ki jih je zavarovanec prejel, oziroma od zavarovalnih osnov, od katerih so mu bili obračunani prispevki od vključno leta 1970 dalje.

Od leta 2008 naprej se pokojninska osnova izračuna na podlagi plač oziroma zavarovalnih osnov iz katerih koli zaporednih najugodnejših 18 let zavarovanja. To število se v skladu s pokojninsko reformo ne bo več povečevalo, je dejal Kokot.

Vdovam in vdovcem pravica do vdovske pokojnine
Vdovi ali vdovcu, ki ima poleg pravice do lastne starostne ali invalidske pokojnine tudi pravico do vdovske pokojnine, se lahko, če je to ugodneje, poleg lastne pokojnine izplačuje del vdovske pokojnine. V letu 2009 znaša ta del 15 odstotkov vdovske pokojnine, vendar največ do zneska v višini 15 odstotkov povprečne mesečne pokojnine, izplačane v državi v predhodnem koledarskem letu. Podatek za leto 2008 še ni znan.

Zakon o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, ki je začel veljati 1. januarja 2000, ureja postopno uveljavitev pokojninske reforme tako, da se v različnih primerih vsako leto upoštevajo drugačni pogoji za pridobitev in odmero pravic.

M. N.