Prva naloga je evropska; priprava strategije za evropska pogajanja, je novi kmetijski minister dejal za MMC. Foto: panvita.si
Prva naloga je evropska; priprava strategije za evropska pogajanja, je novi kmetijski minister dejal za MMC. Foto: panvita.si
Židan za MMC o prioritetah ministrovanja

Kaj torej pravi o njihovih bojaznih? "Da so povsem napačni. Konec mojega mandata me boste lahko ocenjevali, ampak jaz se zavedam, kmetijski minister je minister vseh, malih kmetij, srednjih kmetij, velikih kmetijskih gospodarstev in agroživilske industrije," je bil spravljiv Židan.

Spomnimo. Ob napovedi, da je Dejan Židan, sicer prvi mož Panvite, kandidat za kmetijskega ministra, so se oglasili predstavniki malih kmetov in izrazili bojazen, da bo Židan kot minister male kmete potisnil na stran. Očitali so mu namreč, da je že kot predsednik uprave Panvite pokazal premalo socialnega čuta, Panvita pa naj bi med njegovim vodenjem kmete, predvsem pri odkupovanju pridelka, izkoriščala. Židan je očitke zavrnil in zatrdil, da je Panvita pridelke kupovala po cenah, višjih od tržnih.

Prva ministrova naloga je evropska
Židan je kot svojo prednostno nalogo izpostavil "izredno urgentno" pripravo strategije za kakovostno vodenje evropskih pogajanj.

Kmetje na ulicah? Židan obljublja socialne ukrepe.
Na vprašanje, ali ga ob napovedanih uličnih protestih delavcev in študentov skrbi, da bi se na ceste podali tudi kmetje, je Židan za MMC dejal, da se bo reševanja težav lotil skupaj s socialnimi partnerji v kmetijstvu. "Skupaj bomo poiskali najboljše ukrepe, da bomo težko stanje reševali," je zagotovil in med ukrepi izpostavil predvsem zmanjševanje administrativnih ovir in investicijske spodbude.

Video na desni: MMC-jev kratek pogovor z ministrom za kmetijstvo

Poslanski "da" brez glasu proti
Potrditev Dejana Židana, magistra veterinarske medicine in dozdajšnjega predsednika uprave Panvite, za poslance ni bila problematična. Po današnji razpravi v državnem zboru, kjer so mu večinoma izrekli podporo, je zanj glasovalo 50 od 63 navzočih poslancev. Proti ni glasoval nihče.

Židan je na mestu kmetijskega ministra zamenjal Milana Pogačnika, ki sta ga odnesla afera z bulmastifi in domnevno mešetarjenje s kmetijskimi zemljišči. Pogačnik je odstopil sam in se tako izognil interpelaciji.

Židan za MMC o prioritetah ministrovanja